Selskab lukker efter kæmpe millionoverskud

Guldrandet familieselskab er under afvikling efter at have leveret endnu et stort overskud.

Lone Færch tilhører den del af Færch-familien, der har rod i Jylland. Hun forsøgte sammen med to andre familiemedlemmer at købe den øvrige familie ud af holding-selskabet. Det lykkedes ikke. I stedet har man solgt aktivet Færch Plast og afvikler nu Færch Holding. Foto: Bo Amstrup

Det hører formentlig til sjældenhederne, at et succesrigt selskab bliver lukket ned i slipstrømmen på et særdeles stærkt regnskab.

Det er dog tilfældet med familieselskabet Færch Holding.

Selskabet leverede i det forgangne år et overskud på 121 mio. kr. (119 mio. kr. i 2012), men trods succesen så træder selskabet i likvidation.

Tobaksmilliarder

Færch Holding er hovedselskab for den meget omtalte Færch-familie, der tidligere blandt andet har ejet Skandinavisk Tobakskompagni.

Tobaksejerskabet blev dog afviklet i 2008 efter salget af ejerandelen på 15 pct. af House of Prince til British American Tobacco for omtrent 2,6 mia. kr.

Beløbet var med til at gøre de omtrent 35 familiemedlemmer endnu mere velhavende.

Solgte plastvirksomhed

Tidligere i år solgte Færch Holding sit sidste store aktiv, plastvirksomheden Færch Plast, hvis indtjening er hovedforklaring på overskuddet i Færch Holding, til kapitalfonden EQT for angiveligt 1,8 mia. kr.

Færch Holding har derfor ikke længere nogen erhvervsaktivitet, og derfor blev det på den ordinære generalforsamling besluttet at selskabet skal træde i likvidation.

En stridslysten familie

Dermed kappes også de sidste erhvervsrelationer mellem de to grene af Færch-familien.

Det er velkendt, at der gennem mange år har været stor splid i familien. Det hele ganske godt symboliseret ved det retsopgør, der aktuelt finder sted ved de danske domstole mellem mor og datter, Tineke og Merethe Færch, der strides om et aktiesalg i 2006, da datteren købte moderens aktier i Færch Holding.

Aktierne blev kort efter salget langt mere værd på grund af indtægterne fra salget af ejerandelen af House of Prince. Tineke Færch mener, at hun blev manipuleret til et salg og har krævet et beløb på sammenlagt 273 mio. kr. af sin datter.

Tidligere i denne måned afgjorde byretten dog sagen til datterens fordel. Tineke Færch står dog fast og har anket sagen til landsretten, hvor den endnu ikke er berammet.

Læs også
Top job