BREAKING
0

Mange ferieboliger har en høj alder

Knap 8 af 10 danske sommerhuse har mere end 45 år på bagen og er nærmest umulige at opdatere og energirenovere effektivt.

Ifølge Danmarks Statistik er 79 pct. af de danske sommerhuse bygget før 1990.  Arkivfoto: Lars Hansen

Flertallet af de danske sommerhuse er bygget i en tid, hvor de kun blev brugt til sommerbrug. Efter den 1. oktober blev de lukket af indtil næste påske. Derfor lever kun få op til nutidens krav om at fungere som feriebolig året rundt.

Ifølge Danmarks Statistik er 79 pct. af de danske sommerhuse bygget før 1990. Og heraf er langt hovedparten opført i 1960’erne og 1970’erne.

Salgschef Kurt Kristensen, Frifeldt Huse, slår fast, at der findes rigtig mange dårlige sommerhuse i Danmark.

»De er bygget for over 40 år siden og beregnet til at blive brugt fra påsken til efterårsferien. Det bliver hurtigt næsten lige så dyrt at opdatere og renovere dem som at bygge nyt. Måske skal der graves ind under hele huset for at isolere, yderpladerne er slidte, og måske er malerarbejdet ikke blevet ordentligt vedligeholdt, « siger Kurt Kristensen.

Usandsynligt stor

Ingeniør og bygherrerådgiver Per Grunert, Grunert Consulting, kalder forskellen mellem et moderne og gammelt sommerhus for næsten usandsynligt stor.

Bestanden
Sommerhuse i Danmark
  • Mere end 17 pct. af de danske sommerhuse er opført før 1960.
  • I 1960’erne og 1970’erne er godt hvert andet danske sommerhus opført. Der blev spyttet mere end 6.000 nye sommerhuse ud om året i 1970’erne.
  • De seneste par år har sommerhusbyggeriet i Danmark været på det absolut laveste niveau siden 1950’erne med kun lidt over 1.000 nybyggede fritidshuse om året.

»Med de nuværende krav til nybyggeri skal der 30 cm isolering i væggene og 24 cm i ydermurene, og de kommende år strammes kravene yderligere. De ældre sommerhuse har ingen eller meget lidt isolering. Og det er svært at efterisolere dem ordentligt,« siger Per Grunert.

Arkitekt og fagekspert for Bolius, Boligejernes Videnscenter Ole Vedsted-Jakobsen konstaterer, at isolering, opvarmning og indeklima var størrelser, man slet ikke forholdt sig til, da den ældre del af de danske sommerhuse blev bygget.

»Hvis bare du havde vinduerne i sommerhuset åbne, så var der jo det samme indeklima som vejret udenfor. Men skal du bruge sådan et hus om vinteren, tager det flere dage at varme det op, og indeklimaet er håbløst med fugten drivende ned ad væggene på grund af kondens. Det vil folk ikke acceptere i dag. I dag har vi – og myndighederne – helt andre krav til vores fritidsbolig,« siger Ole Vedsted-Jakobsen.

De seneste 10 år er der bygget lidt over 20.000 sommerhuse – langt de fleste af dem i årene, før boligboblen sprang i 2008.

BRANCHENYT
Læs også