Offshore på dybt vand

I fremtiden kan computere, robotter og anden teknologi erstatte alt fra dykkere til hele olieboreplatforme. Der er stort potentiale i den teknologiske undervandsbølge, lyder det fra branchenetværket Danish SubSea Network.

Der er gang i udviklingen af undervandsteknologi i offshorebranchen, og det kan spare både penge og tid at bruge robotter frem for mennesker til visse opgaver nede i dybet. Foto: Flickr/Noaa

I Esbjerg arbejder et par ihærdige dykkere på højtryk med test, forbedringer og idéudvikling. Firmaet Ship Maintenance Underwater (SMU) har i flere år taget iltflasken på ryggen og rengjort skibe under vandet. Men lyse ideer og lysten til at finde på en smartere løsning end det traditionelle dyk førte til konstruktionen af en Rov – Remotely Operated Vehicle – eller på godt dansk: et undervandsfartøj, der blandt andet kan udføre rengøring af skibene på de store dybder via et kabel.

»Det hele startede med en interesse og nysgerrighed for at bygge og udvikle. Det greb om sig, og projektet er vokset med tiden. Vi diskuterede, om det virkelig kunne passe, at man ikke kunne udvikle et system, som var bedre til at afrense eksempelvis skibe og fundamenter end det, der allerede eksisterede,« fortæller Lars Hedegaard Petersen fra SMU og fortsætter:..

Læs også
Top job