Kokain og prostitution skal øge Italiens BNP

Talgymnastik skal give et boost til den kronisk svage italienske økonomi.

Dette skilt, der stammer fra 1996, advarer mod prostituerede nær Udine i Norditalien. Skiltet var angiveligt rejst af lokale indbyggere, der var trætte af prostitutionen i området. Men nu skal de aktiviteter indgå i Italiens BNP og dermed være med til at løfte indtrykket af Italiens økonomi. Arkivfoto: Alberto Lancia/AP

Italien vil inkludere prostitution og ulovligt narkotikasalg i beregningen af bruttonationalproduktet (BNP) fra i år, hvilket vil være et boost til den kronisk stagnerede økonomi samt til premierminister Matteo Renzis indsats for at opfylde målene for underskuddet på statsbudgettet. Det skriver Bloomberg News.

Narkotika, prostitution og smugleri vil fra 2014 være en del af den italienske BNP-opgørelse og BNP-opgørelsen for tidligere år vil blive justeret for at ændre metodologien, meddeler det italienske statistikkontor Istat.

Statistikkontoret fremhæver, at ændringerne er i overensstemmelse med EU’s regler. Den nye beregningsmetode vil også bringe forsknings- og udviklingsudgifter samt udgifter til våben ind i BNP-opgørelsen, hvor forskning og udvikling nu ses som investeringsudgift.

Hjælper på vej

Den italienske premierminister er, ifølge Bloomberg News, opsat på at reducere Italiens budgetunderskud på 2,6 pct. af BNP i år, hvilket er en opgave, der vil blive betydelig lettere, hvis BNP’en bliver øget af undergrundsøkonomien, som tidligere ikke talte med i opgørelsen. Italien har haft fire recessioner i løbet af de sidste 13 år, hvilket har efterladt støvlelandets BNP på 1.560 mia. euro, hvilket er 2 pct. under niveauet for 2001, når der justeres for inflationen.

Metoden med at ændre i beregningen af BNP-opgørelsen er ikke ny, idet USA sidste år begyndte at indregne filmroyalties og udgifter til forskning og udvikling for at øge BNP’en med 3 pct.

I år er en række europæiske lande fulgt efter blandt andet Grækenland, hvor den græske BNP er øget med 3 procentpoint og gælden i forhold til BNP er reduceret med 4,4 pct., blandt andet ved at indregne forsknings- og udviklingsudgifter.

Læs også
Top job