Vestager løfter vækstforventningen i 2015

Den danske regering tror på mere vækst i 2015. Men mindre på den i år.

Økonomi- og indenrigsminister Margethe Vestager (R), præsenterer mandag formiddag regeringens økonomiske redegørelse. Foto: Cecilie Smetana

Dansk økonomi er så småt ved at ryste sig fri af krisens klamme hånd.

Det har man ikke mindst bemærket i Økonomi- og Indenrigsministeriet, hvor minister Margrethe Vestager (R) løfter forventningerne til den danske vækst i 2015. Det mener i hvert fald det sædvanligvis velorienterede nyhedsmedie Bloomberg at vide.

Heraf fremgår det, at Vestager og den øvrige regering forventer, at økonomien næste år vil vokse med 2 pct. i stedet for blot 1,9 pct. målt som fremgang i bruttonationalproduktet (BNP).

Forbruger vokser

Den beskedne fremgang på blot 0,1 procentpoint er måske i virkeligheden mindre interessant end det faktum, at det er forbrugerne, der ventes at stå bag en del af fremgangen.

Økonomi- og Indenrigsministeriet mener således, at det private forbrug vil vokse med 2 pct. næste år mod tidligere ventet blot 1,6 pct.

Dermed ser det ud til, at danskerne endelig begynder at svinge med dankortet og lyne op for de store lommer i tegnebogen. Ganske som landets fremmeste økonomer og danske detailhandel gennem længere tid har sukket efter.

2014 skuffer

Til gengæld må man altså væbne sig med tålmodighed.

For 2014 kommer ikke til at byde på den fremgang i økonomien, som man troede på i december. Dengang forudså regeringens økonomer et vækstløft på 1,6 pct. Nu venter man blot en fremgang på 1,4 pct. Det skyldes blandt andet, at man har sænket forventningen til fremgangen i privatforbruget med 0,3 procentpoint til 1,2 pct.

Under alle omstændigheder går det bedre med økonomien, når man tager i betragtning, at BNP blot voksede med 0,4 pct. i 2013.

Margrethe Vestager præsenterer mandag kl. 10 regeringens halvårlige rapport Økonomisk Redegørelse, og det er sandsynligvis herfra, at Bloomberg har sine oplysninger.

Læs også
Top job