Mærsk: Vi har alene betalt provision i Brasilien

"Vi har ingen aftaler med Paulo Roberto Cost," lyder det.

Foto: AP

Maersk Gruppen afviser mandag morgen de beskyldninger, der er kommet frem i weekenden i den brasilianske avis Época, der beskriver hvordan der angiveligt er brugt bestikkelse til at få landet ordrer.

Beskyldningerne, der er gengivet i Financial Times, handler om, at en skibsmægler, som Maersk har anvendt i Brasilien efter sigende skal have betalt bestikkelsespenge til Paulo Roberta Costa, der havde en ledende stilling i Petrobras, der er Brasiliens dominerende olieselskab. Petrobras er samtidig en vigtig kunde for flere afd Maersk Gruppens virksomheder, der arbejder inden for energi.

Ifølge Época modtog Costa i alt 2,8 mio. dollar fra 2006 til 2010 via brokeren.

"Maersk har ikke en aftale med Paulo Roberto Costa. Provisionen betales ud fra almindelige og officielle regninger, som udstedes af den omtalte skibsmægler via officielle og konkrete bankforbindelser i Rio de Janeiro. Alle tak- og gasskibe på aftale med Petrobras afregnes på faste kontrakter ud fra det gældende markedsniveau," hedder det i en skriftlig kommentar fra Maersk, der understreger, at selskabet arbejder imod enhver form for korruption og lever op til loven.

Maersk Gruppen henviser samtidig til, ay de internationale standarder for at betale provision til mæglere er på 1,25 procent af det beløb, der tjenes på en charter-kontrakt af et skib.

Få flere nyheder om shipping - få ShippingWatchs nyhedsbrev gratis to gange dagligt

"I Brasilien, og idet der arbejdes udførligt inden for industriens normer, har Maersk Tankers også anvendt Gandra Brokerage som mægler og betalt 1,25 procent i provision. Maersk Tankers er det eneste Maersk selskab, der har haft forretninger med Gandra Brokerage," hedder det i meddelelsen fra Maersk.

Maersks forretningsforbindelse med Petrobras går helt tilbage til 1977. Senest vandt Maersk Supply Service en kontrakt på 1,6 mia. kroner eller 300 mio. USD. Rederiet skal servicere Petrobras med fire slæbebåde i olieselskabets offshoreoperationer ud for Brasilien.

Læs også
Top job