Kontant betaling kan snart være fortid

Udviklingen mod et samfund, hvor kontanter erstattes af plastickort, mobiltelefoner og andre elektroniske betalingsmidler, er i fuld gang.

Det kan snart være fortid at betale kontant.  Foto: Nima Stock

Det skriver Søndagsavisen.

Mens 81 procent af detailhandlens omsætning i 1991 skete ved kontant betaling, var det kun 25 procent i 2012. Samtidig er antallet af handler med dankort næsten tidoblet fra godt 111 millioner transaktioner i 1991 til knap en milliard i 2013. Det viser tal fra Nationalbanken og Nets, som Søndagsavisen har fået indsigt i.

Tendensen styrkes af, at der i 2013 alene blev downloadet betalingssystemer som Mobile Pay til 1,5 millioner mobiltelefoner. Tiden med kontanter som betalingsmiddel lakker mod enden, mener professor.

”Kontanter vil langsomt, men sikkert blive udfaset som betalingsmiddel de kommende år. Rent teknologisk er der intet til hindrer for, at vi afskaffer kontant betaling i morgen. Systemerne er udviklet, teknologien er der,” siger Jan Damsgaard, it-professor ved CBS, til Søndagsavisen.

Alt er på plads til en forandring

Det er i sær betaling med mobiltelefoner, der kommer til at storme frem, forklarer IT-branchens direktør, Morten Bangsgaard.

”Som det ser ud nu, vil mobiltelefonen være det mest gængse betalingsmiddel inden for fem år. Danskerne er klar til det og kender teknologien, så er alt er på plads til en omstilling,” siger han.

Også lovgivningen peger mod en udfasning af kontanter. I regeringens vækstplan fra starten af maj er der åbnet for en tre-årig forsøgsperiode, hvor butikker kan få lov til at afvise kontanter. Efter de tre år vil forsøget blive evalueret, og hvis det er en succes, kan der komme permanente lempelser af betalingsloven, som i dag stipulerer, at butikker skal tage imod kontanter.

”Det er en unødvendig udelukkelse af de ældre, og vi får rigtig mange henvendelser fra bekymrede borgere. Der er rigtig mange ældre, som ikke føler sig trykke ved at betale med digitale betalingsmidler, og det vil ramme dem hårdt,” siger Jens Højgaard, souschef i Ældre Sagen.

Læs også
Top job