Ejendomsmatadoren Pan Shiyi sammenligner Kinas boligmarked med Titanic

Og bankerne er de næste, der vil ramme et stort isbjerg, vurderer en af landets rigeste mænd.

Pan Shiyi forventer, at den kinesiske banksektor vil være den næste, der efter ejendomssektoren, vil opleve en massiv nedtur. Foto: AP

Kinas engang voldsomt stigende ejendomsmarked står overfor en hård medfart.

Det skriver den amerikanske finansavis Wall Street Journal, der fremhæver, at ejendomsmatadoren Pan Shiyi fra Soho China vurderer, at det kinesiske boligmarked, ligesom Titanic, er på vej i retning mod et isbjerg.

Bankerne strammer

Pan Shiyi, der er medstifter og formand for Soho China, har et meget negativt syn på det kinesiske boligmarked, som har været presset i år. I årets første fire måneder faldt boligsalget med 9,9 pct. i forhold til samme periode året forinden målt i værdier. I samme periode dykkede antallet af nyopførte boliger med 25 pct.

Udsigten for det kinesiske ejendomsmarked bliver også mere dyster, idet efterspørgslen i en række byer bliver svækket, da bankerne strammer realkreditgivningen, og salget bliver dæmpet af udbredte forventninger om prisnedsættelser.

Så kommer bankerne

Ejendomsmatadoren ser det kinesiske boligmarked som Titantic, og det vil snart ramme et isbjerg fortalte han til et finansielt forum i fredags ifølge China Business News. Efter at have ramt isbjerget, venter han, at den største risiko ikke vil være i boligsektoren, men i den finansielle sektor.

I den finansielle sektor venter han store problemer med finansielle produkter såsom fonde og kapitalforvaltningsprodukter samt betroede lån, som kræver højere rente end banker og er den primære låneform til boligsektoren. Når boligpriserne falder 20-30 pct. vil alle disse problemer komme frem i lyset, udtaler han ifølge Wall Street Journal.

Læs også
Top job