Skæbnemøde om slagteri i aften

Nyt møde afgør, om Danish Crown-slagteriet i Rønne må lukke.

Illustration: epn.dk

Et nyt møde mellem medarbejdere og repræsentanter for ledelsen i slagterigiganten Danish Crown tirsdag aften afgør, om Danisn Crown beslutter at lukke slagteriet i Rønne på Bornholm.

I mødet deltager også repræsentanter for Fødevareforbundet NNF og arbejdsgiverorganisationen DI. Det fremgår af Danish Crowns hjemmeside.

Mødet er blevet aftalt, efter at NNF og DI tirsdag formiddag har holdt møde om situationen på det lukningstruede slagteri.

Håb om en løsning

"De øvrige parter har spillet ud med løsninger, som indebærer ofre eller omkostninger. Nu håber vi at nå til enighed med NNF om en reduktion af lønkomkostningerne, for ellers når vi ikke i mål med planen," siger den administrerende direktør for DC Pork, Jesper Friis.

Efter formiddagens møde gav Jim Jensen, der er forbundssekretær for slagteriområdet under NNF, udtryk for, at det videre forløb afhang af et møde mellem DI og Danish Crown.

"Vi har bekræftet over for hinanden, at vi har en overenskomst, og at vi er indstillet på at opfylde den. Så nu afventer vi, at DI og Danish Crown indbyrdes får afklaret situationen," siger Jim Jensen.

Det er det møde, der nu har betydet, at parterne mødes en sidste gang for at finde en løsning.

Nej til lønnedgang

De cirka 190 medarbejdere på Danish Crown-slagteriet i Rønne afviste tirsdag morgen et udspil om en lønnedgang på 8 pct. Det fremgår af en meddelelsen fra Fødevareforbundet NNF.

Dermed blev der skabt ny usikkerhed om, hvorvidt slagteriet kunne overleve.

Finder vi ikke de nødvendige besparelser, står det klart, at slagteriet i Rønne desværre ikke står til at redde.

Jesper Friis, administrerende direktør i DC Pork

De ansatte og ledelsen fra DC Pork holdt mandag eftermiddag møde om besparelsen på 25 mio. kr., som der ifølge Danish Crown skal til for at holde liv i slagteriet.

Medarbejdere vil have penge tilbage

Danish Crown har spillet ud med et krav om en lønnedgang på 8 pct. De penge skulle skydes ind i en Bornholmerfond og bruges til investeringer og effektiviseringer på slagteriet. Det ville samtidig betyde, at medarbejderne for al tid gav afkald på pengene. Læs mere hos Danish Crown.

Men det har medarbejdere og NNF afvist. De har i stedet forslået, at pengene indbetales i et investeringsselskab, hvorfra pengene på et tidspunkt kan gives tilbage til medarbejderne. Læs mere hos Fødevareforbundet NNF.

Direktør: Overlevelse kræver besparelser

Den administrerende direktør i DC Pork, Jesper Friis, har tidligere givet udtryk for, at slagteriet i Rønne kun kan reddes, hvis man finder de nødvendige besparelser.

"Da der er tale om en usædvanlig løsningsmodel, er det op til NNF at give en endelig godkendelse af modellen, men i sidste ende handler det her om 190 medarbejderes fremtid, og derfor synes vi også, de skal have mulighed for at komme med en tilkendegivelse. Finder vi ikke de nødvendige besparelser, står det klart, at slagteriet i Rønne desværre ikke står til at redde," lyder det fra Jesper Friis.

NNF: Er særlig situation hver gang

Fødevareforbundet NNF støtter medarbejdernes forslag.

Det er helt urimeligt, at bede slagteriarbejdere om at afgøre slagteriets fremtid.

Jim Jensen, forbundssekretær i NNF

"Vi er klar til forhandlinger om et medarbejderselskab. Men det skal bygges op efter de krav, vækstplan for fødevarer stiller op for den type af investeringsselskab. Og så er vi enige med Danish Crowns arbejdsgiverforening, DI, om, at en sådan aftale skal forhandles på plads af organisationerne, og ikke lokalt af medlemmerne og den enkelte virksomhed, forklarer Jim Jensen, der er forbundssekretær for slagteriområdet i NNF.

"Danish Crown henviser hver gang til, at der er tale om en særlig situation, som gør, at slagteriet ikke længere kan betale den overenskomstmæssige løn. Men for medarbejderne er det en skrue uden ende. Vi håber virkelig, at Danish Crown besinder sig," siger Jim Jensen.

Hos Danish Crown oplyser pressechef Jens Hansen tirsdag morgen, at man nu afventer et nyt møde mellem NNF og DI.

"Lige nu kan vi ikke gøre andet," siger Jens Hansen.

Løfte om flere slagtesvin

På et møde i torsdags gav andelshaverne på Bornholm et tilsagn til Danish Crown om at ville levere yderligere 50.000 slagtesvin om året, hvis slagteriet i Rønne til gengæld kunne bevares.

Samtidig accepterede svineproducenterne at bidrage til en forbedring af slagteriets økonomi. Det kan ifølge Danish Crown koste dem op til 15 øre per kilo.

"Jeg er fuld af respekt for, at ejerne på Bornholm tager et enormt ansvar både socialt og samfundsmæssigt," lød det dengang fra Erik Bredholt, der er bestyrelsesformand for Danish Crown.

NNF kritiserer trusler

Respekten er noget mindre hos Jim Jensen, der tager stærkt afstand fra, hvad han kalder trusler fra Danish Crowns side.

"Vi har tidligere oplevet, hvordan Danish Crown har sat tillidsrepræsentanterne på slagterierne en pistol for panden og bedt dem vælge mellem lønnedgang eller lukning. På Bornholm er de gået skridtet videre og truer nu medarbejderne. Det er helt urimeligt, at bede slagteriarbejdere om at afgøre slagteriets fremtid. Den slags beslutninger skal træffes af ledelsen - og kun ledelsen," siger Jim Jensen.

Læs også
Top job