Vismænd forudser stort rentehop

I Det Økonomiske Råd tror man, at det er slut med lave boligrenter.

Værst ser det ud for de 15 pct. af boligejerne, der skylder over 90 pct. af husets værdi. Dem er der næsten 54.000 af.  Arkivfoto: Joachim Adrian/Polfoto

Økonomer rundt omkring i landet har sagt det længe:

De historisk lave boligrenter er kun til låns - forude venter rentestigninger.

Skal man tro vismændene i Det Økonomiske Råd, begynder renten på de 30-årige realkreditrenter at stige i år, hvor en gennemsnitsrente på 3,25 pct. er ventet. Det vil ifølge vismændene stige til 4,5 pct. næste år, inden man når op på 5,5 pct. i 2016.

70 pct.

Det svarer til en procentvis stigning på knap 70 pct. over to år, og for et lån på 1 mio. kr. er der tale om 22.500 kr. ekstra alene i renter før skat.

Det er en prognose, vi mener er ganske realistisk. Når økonomien får det bedre – både i Danmark og i resten af Europa – vil det gå hånd i hånd med stigende renter.

Cheføkonom Lone Kjærgaard, Arbejdernes Landsbank

Stigningen er et resultat af, at der er fremgang i både amerikansk og europæisk økonomi, og den store investorinteresse for danske obligationer under krisen ventes at klinge af.

"Bortfald af ekstraordinær interesse for danske realkreditobligationer, der også må betragtes som en relativt sikker investering i perioder med finansiel uro, ventes også at bidrage til stigende realkreditrenter," skriver vismændene i den halvårlige rapport over dansk økonomi.

Højere udgifter

Dermed må danske boligejere formentlig atter vænne sig til højere boligudgifter. Ikke siden 2011 har den lange boligrenter været i et niveau over 5 pct., mens den helt korte realkreditrente har været stort set uændret siden midten af 2012 i et niveau omkring 0,25.

I både Nordea Kredit og Realkredit Danmark holder man sig fra at spå om renten længere end et år ud i fremtiden, fordi erfaringen viser, at det er vanskeligt at forudsige udviklingen længere frem.

I begge realkreditinstitutter venter man dog stigende renter i året, der kommer.

Prognoser er usikre

I Realkredit Danmark mener man, at den toneangivende obligation om et år vil være den med en rente på 3,5 pct.

"Men det er vigtigt at slå en tyk streg under, at prognoser altid er usikre. Overordnet vil jeg hellere sige, at vi forventer højere renteniveauer i fremtiden end i dag," siger cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig.

4 pct. vender tilbage

Nordea Kredit forudser, at den 30-årige obligation med en rente på 4 pct. vil være tæt på kurs 100 ved udgangen af 2015.

"Vismændene ligger højere end vores forventninger, men man skal huske på, at det er meget rentefølsomme obligationer, og der skal ikke meget til, før kursen falder," siger boligøkonom i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann.

Hun forklarer, at hvis vismændenes udlægning holder, så vil en boligejer med et lån på 1 mio. kr. og et 30-årigt lån med en rente på 3 pct. kunne skære omtrent 180.000 kr. af restgælden ved at indfri lånet i slutningen af den omtalte periode og eksempelvis omlægge til et andet.

Ser man i stedet på de korte renter, så venter Nordea, at renten bag F1-lånene vil stige med en halv procentpoint frem mod slutningen af 2014, mens det tre-årige flekslån, F3, ventes at være steget med 1 procentpoint.

Læs også
Top job