Nyhed: Brugte biler går som varmt brød. Nyhed: I 2022 bliver det »endnu dyrere at være dansker« ifølge økonomer. Nyhed: Mange råvarer er på vej ind i en supercyklus. Analyse: Forbrugervagthund kan komme kunderne til undsætning - måske er negative renter ulovlige.

F3-lån historisk billigt

Det populære F3-lån slår F1-lånet som det billigste.

F3-lånet har aldrig været mere attraktivt end nu.

Renten på F3-lånet fortsætter sit styrtdyk.

Med en rente på blot 0,43 pct. er flekslånet med treårig løbetid historisk billigt, og godt hjulpet af bidragsforhøjelser og nye satser for kursskæring er lånet i dag billigere end et F1-lån.

Hvis man skal låne 1 mio. kr. afdragsfrit i dag, slipper man med at betale 885 kr. om måneden efter skat. Et F1-lån koster 925 kr. Forskellen skyldes ikke mindst, at bidragssatserne for de afdragsfrie F1-lån er sat kraftigt i vejret. Derudover tæller det, at satsen for kursskæring er hævet til 0,3. Det betyder, at der fratrækkes 0,3 kurspoint, hver gang en obligation skal refinansieres.

Det rammer i sagens natur F1-lånet hårdere end F3-lånet, der refinansieres hvert tredje år.

"Renten er faldet, men det er de meget små marginaler, vi taler om. Det ændrer ikke ved, at det er meget billigt at sikre sin rente i tre år," siger boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann, til epn.dk.

Lån på 1 mio. kr.

Så meget koster det at låne 1 mio. kr. afdragsfrit:

Låntype

F1

F3

F5

Rente i pct.

0,36

0,43

0,86

Bidragssats i pct.

1,15

1,05

1,05

Mdl. ydelse efter skat, kr.

925

885

1.145

Kilde: Nordea Kredit

Baggrunden for den seneste tids rentefald er udtalelser fra direktøren for den europæiske centralbank, ECB, Mario Draghi. Han har skabt forventninger om en form for indgreb før rentemødet den 5. juni.

"Her er meldingen, at ECB forventes at sænke indlånsrenten fra de nuværende 0,1 pct. til -0,1 pct. torsdag den 5. juni, da de holder deres næste rentemøde. Rentesænkningen forventes at blive suppleret med yderligere tiltag, som skal forbedre likviditeten i EU til glæde for de europæiske virksomheder," forklarer Lise Nytoft Bergmann.

Egentlige kvalitative lempelser som vi har set i forbindelse med ECB’s tidligere opkøbsprogrammer af obligationer forventes ikke at blive annonceret den 5. juni, men det forventes, at ECB vil holde døren åben for dem til efteråret. Reglen er, at ECB ikke selv må forestå obligationsopkøbene.

Finder et smuthul

"Historien viser dog, at banken alligevel har været i stand til at finde et smuthul i sit mandat, og på den baggrund er forventningen, at den igen vil finde en løsning, såfremt den finder det nødvendigt," siger Lise Nytoft Bergmann.

Renten er altså faldet alene på forventningerne om en form for indgreb. Det betyder, at renten formentlig vil stige lidt igen, hvis der mod forventning ikke kommer et indgreb.

Læs også
Top job