Erhvervslivet efterlyser politisk handling for at sikre økonomisk opsving

Det er for tidligt at afblæse krisen, advarer en række erhvervsorganisationer.

Dansk Erhverv vil se en stabil dansk finanspolitik. Arkivfoto: Lars Just

Flere erhvervsorganisationer advarer mod at afblæse krisen, efter Det Økonomisk Råds vismænd tirsdag afleverede deres forårsrapport, hvor rådet stillede bedre tider i dansk økonomi i sigte.

Under alle omstændigheder kræver det aktive politikere, hvis vismændenes forudsigelser skal holde stik.

"Vi har set svingninger henover året, som signalerer, at fremgang hurtigt kan blive til et tilbageslag for dansk økonomi, og derfor er en stabil finanspolitik uhyre vigtig for at sikre tillid for både forbrugere og virksomheder,” siger den administrerende direktør i Dansk Erhverv, Jens Klarskov.

Skal undgå karambolage med EU

Dansk Erhverv ønsker en mindre og mere effektiv offentlig sektor gennem flere reformer.

"Det skal på sigt sikre, at Danmark ikke kommer i karambolage med EU's budgetkrav. Det er samtidig vejen frem, hvis vi skal skabe vækst og flere arbejdspladser i erhvervslivet,” siger Jens Klarskov.

Hos Dansk Metal er man enig med vismændene i, at dansk økonomi er i bedring. Men også her indsniger sig et 'men'.

"Det er positivt, at vi kan se frem til at få titusindvis i job i løbet af de næste tre år, men vi skal samtidig huske på, at der både i dag og mange år fremover er masser af ledige hænder. Derfor ser vi gerne, at regeringen igen åbner investeringsvinduet for at stimulere jobskabelsen," siger Dansk Metals formand, Claus Jensen.

Optimismen er for stor

Generelt er der blandt erhvervsorganisationerne enighed om, at man endnu ikke kan tage det roligt i forhold til den økonomiske krise.

"Det er for tidligt at tale om en sikker økonomisk vending. Ikke mindst blandt de mindre byggevirksomheder er der fortsat usikkerhed om den fremtidige efterspørgselssituation," sagde Håndværksrådets formand, Niels Techen, ved tirsdagens møde i Det Økonomiske Råd.

I rapporten udtrykker vismændene ellers optimisme på byggeriets vegne, og tiltroen til investeringer i nybyggeri og renoveringsaktivitet er stor. Men for stor, mener Dansk Byggeri.

"Vi kan ikke dele optimismen. Der er længere vej til et opsving, end det vi ser udtrykt af vismændene. Boligbyggeriet befinder sig på et meget lavt niveau, hvor antallet af boliger, der er til salg, stadig er meget større end efterspørgslen på boliger. Heller ikke investeringer i privat erhvervsbyggeri, der er på et historisk bundniveau, giver anledning til optimisme," siger Dansk Byggeris administrerede direktør, Lars Storr-Hansen.

Vismændene forudser, at økonomien vil vokse med 1,4 pct. i år og 2 pct. næste år målt på bruttonationalproduktet.

Læs også
Top job