Rapport: Fairtrade gør ikke levevilkår bedre

Mærket skal bekæmpe fattigdom, men hjælper ikke, lyder det.

Det er ikke nødvendigvis godt for producenterne af Fairtradevarer, at være en del af ordningen. Arkivfoto: Casper Dalhoff

Du kender det nok fra kaffeposen i supermarkedet: Fairtrade-mærket.

Det lille klistermærke, som indikerer, at posens indhold er fremstillet på fair vis, så kaffebønderne får en god pris for kaffen og er sikret gode arbejdsvilkår.

Målet med mærket er at bekæmpe fattigdom blandt bønder og plantageejere i blandt andet Afrika og Sydamerika.

Men en ny rapport sår nu tvivl om Fairtrade-mærkets effekt.

En af rapportens konklusioner er, at Fairtrade-arbejdere i Uganda og Etiopien får lavere lønninger end arbejdere i tilsvarende ikke-certificerede plantager.

Gør ikke en forskel

Det er en gruppe fra University of London, som står bag rapporten. Konklusionerne er lavet på baggrund af et fireårigt projekt, hvor man har lavet interviews, feltarbejde og spørgeskemaundersøgelser.  

”Den britiske befolkning er blevet forledt til at tro, at de gør en forskel for de fattige afrikanere ved at betale lidt ekstra for Fairtrade-certificeret kaffe, te eller blomster.

Grundigt feltarbejde og analyse i dette fireårige projekt fører til den konklusion, at Fairtrade ikke har været en effektiv motor til at forbedre livet for de fattigste personer i landdistrikterne, som projektet har undersøgt,” siger Christopher Cramer, som er professor i økonomi og en af rapportens forfattere.

Fairtrade: Vi gør en forskel

Hos Fairtrade afviser man kritikken. Her lyder det, at undersøgelsen indeholder fejl og ikke er korrekt.

”Vi ved, at Fairtrade gør en forskel for de ca. 1,4 mio. bønder og arbejdere, der er med i ordningen, og mange andre undersøgelser bekræfter det,” skriver Fairtrade International i en skriftlig kommentar.

Organisationen skriver også:

”Specifikt hvad angår arbejdere, har ny forskning fra velansete og uafhængige institutioner dokumenteret fordelene ved at være en del af Fairtrade systemet, heriblandt bedre arbejdsforhold og betydeligt forbedrede levestandarder."

Ikke adgang for alle

Ifølge rapporten er det dog langt fra alle Fairtrade-arbejdere, som nyder godt af de gode vilkår. De fattigste arbejdere har ofte ikke adgang til de faciliteter, som Fairtrade angiveligt tilbyder.

Dette kritikpunkt afviser Fairtrade ikke fuldstændig. Organisationen påpeger, at producenterne ikke udelukkende sælger varer, som er Fairtrade-certificeret.  

”Det er en skam, at undersøgelsen ikke forholder sig til et vigtigt problem, nemlig at Fairtrade-producenter med kun et begrænset salg på Fairtrade vilkår også kun i begrænset omfang er i stand til at lade Fairtrade fordelene nå ud til arbejderne,” skriver Fairtrade International.

Læs også
Top job