Drømmekurs på nyt boliglån

Ny 30-årig boligobligation bliver taget godt imod på fondsbørsen.

Der er grund til at finde den store lommeregner frem, hvis man vil have et boliglån nu. Kurserne bevæger sig fra dag til dag, og det kan få konsekvenser for, hvilket boliglån man kan få.

Det vrimler med nye obligationer på fondsbørsen, efter at flere realkreditinstitutter har besluttet at fremrykke udstedelsen af de nye serier.

Og investorerne tager godt imod de nye obligationer. Nordeas helt nye 30-årige 3 pct. obligation med udløb i 2047 bliver således handlet i en kurs meget tæt på 98. Det er ca. halvandet point lavere end forgængeren med udløb i 2044, og den forskel var ventet.

Den høje kurs er vigtig, for den nye obligation kan bruges af de mange, der har købt hus allerede nu, men først til overtagelse efter september.
De ville ikke kunne kurssikre et nyt 30-årigt lån længere end til september, hvor de gamle obligationer udløber.

Fremrykker nye serier

Realkreditinstitutterne udsteder nye obligationer hvert tredje år. Det vil sige, at vi har haft tre år til at vænne os til obligationer med udløb i 2029, 2034 og 2044. I princippet kunne institutterne udstede nye obligationer hvert år, men dermed ville der opstå en stor risiko for, at serierne ikke mindst dem med kortere løbetid, ville blive for små.

Ny obligation
  • Den nye 30-årige 3 pct. obligation med udløb i 2047 er blevet handlet på børsen for første gang. Den blev handlet i en flot kurs omkring 98.
  • Frem til september kan man fortsat få tilbud i obligationen med udløb i 2044. Den handles i en kurs over 99.

At man nu fremrykker udstedelsen af nye obligationer, skyldes primært, at kurserne på de 15- og 20-årige i sidste uge rundede kurs 100. Dermed kan man ikke længere få tilbud i dem. Siden er kurserne dog svinget over og under 100.

Men også den den 30-årige obligation er tæt på 100.

Hvis man køber en bolig nu med overtagelse i eksempelvis november, kan man ikke kurssikre lånet med den gamle obligation med udløb i 2044. Så er man nødt til at vælge den nye med udløb i 2047. Prisen på den sikkerhed er altså en lidt lavere kurs, men kursen er alligevel meget attraktiv med knap 98.

Som boligejer gælder det om at tænke sig godt om i øjeblikket, ikke mindst hvis man er fristet af et 10, 15- eller et 20-årigt lån. Flere af institutterne har to udgaver af disse lånetyper, men det kan ændre sig fra dag til dag.

Få et tilbud

Man kan kun få tilbud i en boligobligation, hvis kursen er under 100. Kommer den det, og er man tilfreds med kursen, kan man altid få et tilbud hjem. Tilbuddet binder realkreditinstituttet i seks måneder, også selv om kursen runder 100. Hvis kursen falder så meget, at kurstabet bliver for stort, kan man bare få et tilbud hjem i en anden obligation.

De store realkreditinstitutter kan i dag give tilbud elektronisk.

Læs også
Top job