Norwegian i krig med USA-piloter

Lavprisflyselskabet er havnet i en stor annoncekrig før vigtig amerikansk afgørelse.

Los Angeles

Norwegian slår nu tilbage mod amerikanske piloter, som er gået benhårdt til angreb på lavprisflyselskabets i store helsidesannoncer.

The Air Line Pilots Association (ALPA), som repræsenterer piloter i USA og Canada, indrykkede forleden store annoncer under overskriften ”Deny NAI”, som henviser til Norwegians intention om at flyve mellem Europa og USA på en irsk licens og driftstilladelse under navnet Norwegian Air International (NAI).

ALPA mener, at Norwegian - med diverse krumspring og tvivlsomme metoder – optræder som ”en ulv i fåreklæder”, der udnytter de flyansatte og derigennem presser amerikanske flyselskaber.

Omstridt forretningsmodel

Ved at lade et datterselskab i Irland overtage driften af Norwegians langdistanceflyvninger, kan selskabet arbejde ud fra en mere attraktiv arbejdsmarkedslovgivning.

Fagforeninger i USA mener, at det i det konkrete tilfælde undergraver de ansattes løn- og arbejdsforhold.

Nu har Norwegian imidlertid svaret igen med tre helsidesannoncer til en millionværdi i The Washington Post, en af USA’s mest indflydelsesrige aviser.

Flyselskab: Hvor længe skal USA vente?

Budskabet er en opsang, der leveres med en række spørgsmål:

”Hvor meget længere skal Amerika vente på:

Flere amerikanske job?

Lavere flybilletpriser?

Et boost til økonomien?

Sund konkurrence til de etablerede flysselskaber?”

Norwegian: Usaglige påstande

Norwegians informationschef Lasse Sandaker-Nielsen forklarer annoncen til norske Aftenposten med følgende bemærkning:

”Vi kan ikke lade sådanne usaglige påstande gå ubesvarede forbi og vælger derfor at indrykke helsidesannoncer i Washington Post, hvor vi kommunikerer vores vigtigste budskaber,” siger han og tilføjer:

”Vi skaber amerikanske arbejdspladser, giver amerikanerne billigere billetter til Europa og skaber ikke mindst en sund konkurrence i luften. Det er vigtigt at disse budskaber når beslutningstagerne i Washington.”

Ansøgning behandles

De amerikanske myndigheder har endnu ikke givet grønt lys til selskabets forretningsmodel.

Det er det amerikanske transportministerium, der behandler Norwegians ansøgning om licens og planer om at ekspandere i USA.

Norwegian blev sidste år et af få lavprisselskaber, der konkurrerer på de transatlantiske ruter.

Hvis der gives grønt lys til licens- og ekspansionsplanerne, så regner selskabet med, at 30 pct. af dets passagerer fremover vil være amerikanere.

Læs også
Top job