Næsten værdiløse aktier promoveres flittigt i fupmails

Billige og pressede aktier bliver promoveret i spam-mails, og bagmænd scorer gevinsten.

Foto: Lasse Kristensen

Aktietips i de såkaldte Penny stocks dominerede spam-emailmængden i 2013 ifølge en rapport fra sikkerhedsselskabet Trustwave, beretter Marketwatch. Penny stocks er aktier, der har en værdi under en dollar, og det er typisk aktier i selskaber, som er økonomisk hårdt presset.

Tricket med at kaste sig over billigere og ekstremt pressede aktier for så at promovere dem ses i den amerikanske spillefilm The Wolf of Wall Street med Leonardo DiCaprio.

Scorer profitten

Efter at have promoveret de næsten værdiløse aktier tager kursmanipulatorerne profitten til kunstigt høje aktiekurser. Det grundlæggende i tricket er gammelt, hvor metoden har spredt sig hurtigt til emailpromoveringer. De amerikanske myndigheder har tidligere advaret mod emails med aktietips.

Antallet af denne type spam-emails er eksploderet voldsomt, idet den tidligere opgørelse for 2012 viste, at de udgjorde mindre end 1 pct. deraf. Den øgede aktivitet med kursmanipulation af Penny stocks kan også ses ved, at myndigheder i USA alene i sidste uge havde fem sager med kursmanipulation, hvoraf to af sagerne gjaldt emailpromovering ifølge Marketwatch.

Kaprede computere

Ifølge Trustwave bliver hovedparten af denne type emails udsendt via inficerede computere, hvor kriminelle har overtaget kontrollen af dem. Det er blandt andet systemet Kelihos, som består af mere end 40.000 kaprede computere, og dette netværk har skiftet sit fokus fra tidligere at promovere lægemidler.

Aktierne i selskabet Rich Pharmaceuticals blev i midten af april brugt til kursmanipulation, og Rich Pharmaceuticals-aktien blev tredoblet til 37 cent, imens kampagnen kørte. Rich Pharmaceuticals pointerede, at det ikke anbefalede folk at investere på baggrund af disse kampagner.

Læs også
Top job