Borgmester: Vi er en lille brik i et stort spil

Hvis Danish Crown lukker, får det voldsomme konsekvenser for øen, siger borgmester.

"200 job på Bornholm svarer til 6.000 job i København," lyder det fra regionsborgmester Winni Grosbøll. Arkivfoto: Tobias Nørgaard Pedersen PEDERSEN TOBIAS NÃRGAARD

"Det er en forfærdelig situation for hele øen. Hvis slagteriet lukker, og 200 medarbejdere mister deres job, svarer det til, at 6.000 mennesker mister jobbet i København.

Vi forsøger selvfølgelig at gøre vores bedste for at hjælpe disse mennesker, men det er en meget stor udfordring, og vi føler os som en lille brik i et større spil."

En ekstra belastning

Borgmester Winni Grosbøll (A) fra Bornholms Regionskommune lægger ikke skjul på, at en lukning af Danish Crown-slagteriet i Rønne vil være en ekstra belastning for ø-samfundet med knap 40.000 beboere.

"De seneste år har 500-600 mennesker hvert år forladt øen, og når en stor arbejdsplads lukker, får det voldsomme konsekvenser for et lille samfund," siger Winni Grosbøll.

Vi har på fornemmelsen, at der hele tiden har været en anden dagsorden.

Winni Grosbøll, regionsborgmester på Bornholm

Vi har leveret vores del

Hun føler lidt, at de lokale organisationer siden januar har brugt kræfterne forgæves på at finde besparelser, der kunne redde slagteriet.

"Der blev meldt ud, at der skulle findes besparelser på 20-25 mio. kr., og på Bornholm har vi leveret vores del. Fra kommunens side har vi set på taksterne til slagteriet, landmændene har tilbudt at hjælpe og medarbejderne har fundet besparelser.

Alligevel er det endt med et ultimativt krav om en lønnedgang på 8 pct. Det er et krav, som Danish Crown har vidst, at medarbejderne ville sige nej til. Derfor føler vi lidt, at der lige fra begyndelsen har været en helt anden dagsorden, som vi bare har været en lille brik i. Det har handlet om en nationalt lønsystem," mener borgmesteren.

"Det er min fornemmelse, at der kunne være fundet en løsning, hvis Danish Crown virkelig havde et ønske om at blive på øen," tilføjer hun.

Hvor vil vi have produktion?

Hun mener derfor, at sagen reelt handler om, hvorvidt der overhovedet skal være svineproduktion i Danmark.

"Dybest set handler det om, hvor der skal være produktion og arbejdspladser i Danmark," understreger hun.

Og her føler hun, at Bornholm som et øsamfund hører til tabersiden.

"Alle ved, at det er dyrere for en virksomhed på Bornholm at få fragtet råvarer ind og efterfølgende at fragte færdige produkter andre steder hen. Det er også nemmere for Danish Crown at få fragtet svin ad motorvejsnettet end med færge. Hvis svinene fra Bornholm skal slagtes i Ringsted, betyder det, at der på alle hverdage skal fragtes op mod 2.000 svin med BornholmerFærgen. Det er da noget af en udfordring," forklarer Winni Grosbøll.

Få jobmuligheder

Siden i morges har hun været til møder om situationen.

"Vi vil på alle mulige måder forsøge at hjælpe de mennesker, der mister jobbet, hvis slagteriet lukker. Men på Bornholm mangler vi sygeplejerske, politibetjente, ingeniører, håndværkere og sosu-assistenter. Hvis man i 25 år har arbejdet som ufaglært på slagteriet, er det nok ikke det letteste at blive omskolet til sygeplejerske eller politibetjent," siger Winni Grosbøll.

"Vi står foran en meget stor opgave," tilføjer hun.

Læs også
Top job