Cepos: Klart at franske finanser lider

Det store hul i den franske statskasser er lige efter bogen, lyder det fra den liberale tænketank.

Forfatteren bag den omdiskuterede bog "Kapitalen i det 21. århundrede" - den 42-årige Thomas Piketty, professor ved École d'économie i Paris. Hans teorier bliver ifølge Cepos modbevist i forfatterens eget hjemland. Foto: AP/Emmanuelle Marchadour

Den franske statskasse mangler 14 mia. euro til trods for massive skattestigninger over de seneste to år.

Og det er der ikke noget overraskende i, lyder det fra Cepos.

"Jeg undrer mig ikke over, at Præsident Hollande ikke får det skatteprovenu i statskassen, som han havde håbet på. Det er veldokumenteret, at højere skat på arbejde og virksomheder svækker velstanden og dermed skattegrundlaget. Når man tilmed indfører en millionærskat på 75 pct., så er der risiko for et negativt provenu," siger cheføkonom Mads Lundby Hansen fra Cepos til Jyllands-Posten.

Den høje skat skræmmer franskmænd med høje indkomster ud af landet, og får iværksættere til at droppe projekter, der ellers kunne have resulteret i nye arbejdspladser, lyder ræsonnementet fra Mads Lundby Hansen.

Vand i en hullet spand

Det er dog ikke kun Cepos, der er kommet frem til det resultat.

Ifølge en vismandsrapport fra november 2011 viser det sig, at hvis man hæver marginalskatten med 6 procentpoint for den rigeste tiendedel af befolkningen, kommer der en halv milliard kroner mindre i statskassen.

"Man kan på den måde sige at en millionærskat er som at hente vand med en hullet spand. Pointen er, at millionærskatten får selvstændige til at takke nej til nye kunder i virksomheden og det kan koste nyansættelser. Og det kan være overlægen, der siger nej til ekstra-operationer. Den danske topmarginalskat udgør 56 pct. og inklusiv afgifter udgør den 67 pct.", siger Mads Lundby Hansen.

Rockstjerneøkonom modbevist

Den hypede, franske økonom Thomas Piketty, der for et halvt år siden udgav sit omfattende værk "Kapitalen i det 21. århundrede", er blevet sidestillet med vigtige økonomiske tænkere som John Maynard Keynes.

Han bog har skabt en verdensomspændende debat og er allerede blevet en bestseller.

Men ifølge Cepos bliver den franske stjerne-økonom modbevist i sit eget hjemland.

"Præsident Hollande er vel den politiker, der kommer tættest på den meget populære franske økonom Piketty. Piketty anbefaler en marginalskat på 80 pct. og en høj formueskat. Piketty er populær som en rockstjerne, men hans politik-forslag er faktisk ret ekstreme og udtryk for en politik, der vil skade velstanden. Forhåbentlig kan det franske eksempel illustrere dette.", siger cheføkonom Mads Lundby Hansen

BRANCHENYT
Læs også