Ældre bliver hængende i parcelhuset

Mange har en drøm om at flytte, når de bliver ældre, men det bliver ved drømmen.

Myten om, at ældre flytter fra parcelhuset, holder ikke - tværtimod bliver de boende som aldrig før.

Vi bliver i stigende grad boende i parcelhus, selv når vi bliver gamle. Flyttelysten er i hvert fald væk, når man har rundet de 70 år.

Sådan lyder konklusionen fra privatøkonom i Danske Bank, Las Olsen, der har bearbejdet tal fra Danmarks Statistik.

"Jeg er ikke i tvivl om, at mange går og leger med tanken om at flytte i lejlighed eller til et mindre hus, når de går på pension. Det gør jeg også selv. Men realiteten er, at få faktisk gør det, i hvert fald ikke før, at de er blevet meget gamle," siger Las Olsen til epn.dk.

Svært at sælge

At folk dermed først flytter, når de er blevet for gamle til at passe huset, kan have store konsekvenser for dem. Boligmarkedet har det fortsat ikke for godt, og sælger man af nød, er man under et større pres.

Et andet problem er, at mange opfatter deres bolig som en form for opsparing. Men kan man ikke sælge den, har man reelt ingen opsparing. I Danske Bank opfordrer man da også sine kunder til spare op både via pension, frie midler og evt. via boligen.

Boligkrisen har en del af forklaringen på, at ældre ikke flytter, men også kun en lille del. For sammenligner man med 2007 - altså før finanskrisen - er mønstret det samme.

"Man kan sammenligne med 2007, hvor ejendomspriserne og dermed også friværdierne, toppede. Man skal have luppen frem for at se forskellen i flyttemønsteret fra dengang og til nu," bemærker Las Olsen.

Han undrer sig over, at det nærmest betragtes som en trend, at folk flytter, når realiteterne er, at de bliver boende.

Ikke en trend

"Det er rigtigt, at folks planer for pensionstilværelsen ofte indebærer, at de skal sælge huset og flytte. Det er også noget, der er blevet omtalt som en trend mange gange de senere år."

Ældre bliver boende
  • I de seneste 30 år har der været en klar tendens til, at færre unge valgte et parcelhus.
  • I dag er kun ca. hver femte person i et parcelhus mellem 18 og 39 år. I begyndelsen af 1980erne var hver tredje parcelhusejer i den aldersgruppe.
  • Til gengæld er antallet af parcelhusejere over 60 år steget markant i samme periode.

Motivet bliver angivet som enten at få frigivet friværdien og dermed penge til at forsøde alderdommen og dele ud til børn og børnebørn. Man hører også ofte, at de stadig mere raske og friske pensionister ikke gider sidde og trille tommelfingre i parcelhuset, men vil ind til byen og nyde livet der.

"Realiteten er bare, at det er der meget få, der gør. De mennesker i Danmark, der flytter absolut mindst, er de 70-årige. Der er selvfølgelig masser af undtagelser, men det generelle billede er, at vi bliver boende, hvor vi bor, når vi går på pension," konstaterer Las Olsen.

Læs også
Top job