Islandsk milliardær sendte Wow Air i luften midt i en krisetid

Skuli Mogensen vendte i 2009 hjem til Island efter mange år i udlandet med en idé, som mødt af hånlatter. Lørdag fylder selskabet to år.

Den 45-årige ejer af Wow Air, Skuli Mogensen, foran et af sine passagerfly. Foto: Pressebillede

Folk grinede ad rigmanden Skuli Mogensen, da han midt under den islandske finanskrise luftede tankerne om at stifte et nyt flyselskab på øen. Ingen ville låne ham penge, og ingen troede på projektet.

Lørdag er det to år siden, at Wow Air sendte de første fly i luften, grinene er for længst forstummet og investorerne er vendt tilbage.

I 2008 kollapsede Islands økonomi. Året efter vendte Skuli Mogensen hjem til Island efter mange år i udlandet. Stockholm, San Francisco og Montreal.

Med sig i attachémappen bar han de millioner, som Nokia havde betalt ham for kommunikationsvirksomheden OZ Communication. Så mange millioner, at han ”for længst er stoppet med at bekymre sig om, hvad han er god for”.

Fakta
Skulí Mogensen:
  • Født: 18.09.1968.
  • Bor i London og Reykjavik.
  • Født i Island, boede som barn otte år i Sverige, og pendlede i perioden 1997 til 2000 mellem San Francisco, Stockholm og Island, mens han boede i Montreal, Canada, fra 2002 til 2009.
  • Har tre børn.
  • Danner par med den kendte islandske tv-kok Friðrika Hjördís Geirsdóttir.
  • Wow Air omsatte i 2013 for 10 mia. islandske kr. (485 mio. kr.) og fløj med flere end 400.000 passagerer.

"Folk troede, jeg var skør"

I kufferten lå også et ønske om at hjælpe til for at få sit lands økonomi tilbage i vater. Og en rastløshed, der gjorde det umuligt for ham at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet.

Han faldt for turistbranchen.

"Jeg ville finde noget, der var unikt omkring Island. Og turisme var noget, der stadig var meget underudviklet. Der var kun en dominerende spiller på markedet, Iceland Air, og det var en attraktiv mulighed, som faktisk har udviklet sig hurtigere end vi havde turde håbe," siger Skuli Mogensen til epn.dk.

Men da han i 2011 luftede sine tanker om at stifte et nyt flyselskab på øen, stak investorerne slipset mellem benene.

”Folk troede helt sikkert, jeg var skør. Der er ingen andre aktionærer i Wow Air af den simple grund, at ingen ønskede at være med, og ingen ville låne os penge,” siger Skuli Mogensen til epn.dk.

Fire til 170 medarbejdere

Men milliardæren (i islandsk valuta) holdt stædigt fast i sin idé. Han smed selv, hvad der svarer til 70 mio. danske kr. i selskabet, og så kom Wow Air til verden og den 31. maj 2012 også i luften.

Antallet af ansatte er siden gået fra fire til 170, passagererne bliver konstant flere, og investorerne kigger ikke længere skævt til den farverige islænding.

”Vi er den hurtigst voksende virksomhed nogensinde i Island. Vi havde 400.000 passagerer sidste år. De samme personer, der seriøst tvivlede på os, kommer tilbage og opdager, at det er en meget interessant mulighed,” siger Skuli Mogensen.

"Stop med at skrige"

Wow Air er et moderne lavprisselskab, hvor alt fra marketing til kundeservice kører direkte via selskabets website, mens det forsøger at springe alle mellemled over.

Udadtil afspejler flyselskabet ejerens sind. Udfordrende, kulørt og humørfyldt. Stewardesserne vimser rundt i lilla kjoler og små hatte. Den klassiske sikkerhedsinformation inden afgang er fyldt med bemærkninger som ”stop med at skrige og tag iltmasken på.”

”Wow Air er bygget op omkring, at vi skal have det sjovt med det, vi laver. Og tilbyde en glad kundeservice, hvor det vigtigste arbejdsredskab er et smil,” siger Skuli Mogensen.

Markedsandele vigtigere end penge

Det er endnu ikke resultaterne på bundlinjen, der får ejeren selv til at smile. Han er godt tilfreds, men det er ikke her fokus ligger endnu efter kun to år i luften.

Der er meget andet at gøre, og flyselskabet er stadig nyt og på vej frem.

”Du kan aldrig læne dig tilbage og slappe af – med mindre du sælger virksomheden. Du er konstant nødt til at være på vej i en retning, du er konstant nødt til at udfordre dig selv. Du skal kigge efter konkurrenter og nye markeder. Især i flybranchen, der er meget dynamisk. Vi er mere fokuserede på at udvide vores markedsandele end at tjene penge,” siger Skuli Mogensen.

Wow air har en daglig afgang fra København til den islandske hovedstad, Reykjavik. I anledningen af fødselsdagen, sælger selskabet 1000 enkeltbilletter fra København til Reykjavik for 349 kr.

Læs også
Top job