Dataenes godfather

Jim Goodnight voksede op med at arbejde i forældrenes hardware-forretning. I dag er manden bag softwaregiganten SAS Institute 71 år og nummer 58 på listen over USA’s rigeste mennesker.

Amerikanske Jim Goodnight var en af de første til at se lyset i at handle med statistiske data. Foto: Camilla Schiøler

Som Jim Goodnight sidder i hvid skjorte, sort jakkesæt og rødt slips ligner han en succesfuld virksomhedsleder. Men den amerikanske forretningsmand og mangemilliardær er computernørd. Det har han været lige fra Commodore 64 til iPad. Under et besøg i København indvier direktøren i softwarekæmpen SAS Institute Jyllands-Postens reporter i sin passion.

Han er blevet en af USA’s allerrigeste mænd ved at sætte forretninger i system og hjælpe virksomheder med at få styr på deres data.

Han er typen, der ikke kan lade være med at bevæge sig ned i computerlokalerne, selv om han er lederen for det hele og blot kunne sætte sig i chefstolen og være ligeglad med, hvad der foregik i maskinrummet.

I forældrene Albert Goodnight og Dorothy Pattersons butik begyndte sønnen i 1950’erne at arbejde flere timer om ugen efter skole. Et job, der primært bestod i at sætte teknologivarer på hylderne.

Imperiet vokser stadig

Der var teknologi overalt omkring den unge dreng. Men på det tidspunkt var der ingen, som vidste noget om statistiske analyser og data. Slet ikke unge Jim, der blot var fascineret af de nye teknologiske opfindelser.

Hans it-imperium har siden 1970’erne vokset sig stærkere og stærkere ved at behandle statistiske data.

»Jeg tror, at manges første tanke er, at statistik er kedelig. Det første, man bliver undervist i, er sandsynlighedsregning ved at kaste med terninger og se på kortkombinationer. Man burde starte et andet sted. For mig er det interessante jo, hvad man kan bruge statistik og data til i virkeligheden. Hvis folk kan se et formål, skal de nok blive begejstrede ligesom mig selv. Ved hjælp af data hjælper vi eksempelvis med at kurere sygdomme og stoppe skattesnylteri, fordi vi kan se sammenhænge«, siger Jim Goodnight.

Læs hele artiklen i Premium. Det kræver abonnement at læse med. Klik på artiklen og meld dig til, hvis du ikke allerede er abonnent. Første måned er gratis, og der er ingen binding.

Læs også