Det offentlige forbrug sprænger skalaen

Der bliver hård kamp om medarbejderne, hvis tendensen fortsætter, lyder det fra Dansk Erhverv.

Dansk Erhverv frygter, at det offentlige vil lægge beslag på for mange medarbejde. Foto: Anita Graversen

Staten, kommunerne og regionerne står for at bruge næsten en tredjedel af alle penge, der bliver brugt i det danske samfund.

Det betyder, at det offentlige forbrug aldrig har været højere herhjemme.

Sådan skriver Politiken søndag.

Den offentlige sektors forbrug kan blive et problem for private arbejdsgivere.

Snupper ansatte

Det er Dansk Erhverv, der står bag analysen, som er lavet ud fra samme regnemodel, der benyttes i Finansministeriet.

"Det offentlige beslaglægger simpelthen flere ressourcer og vil, hvis udviklingen fortsætter, også lægge beslag på stadig flere ansatte. Og det sker i en tid, hvor årgangene bliver mindre og der bliver hårdere konkurrence om at skaffe medarbejdere," siger Michael Stæhr fra Dansk Erhverv til Politiken.

Han er cheføkonom i Dansk Erhverv, og han fortæller, at Danmark i forvejen er i toppen af de internationale lister over størrelsen på det offentlige forbrug.

Sverige blev overhalet af Danmark helt tilbage i 2006.

Michael Stæhr vurderer, at det først ser rigtig skidt ud i 2020'erne, hvis udviklingen fortsætter, men at der bør tages skridt til at sænke det offentlige forbrug allerede nu.

Det er krisen

De seneste års finansielle krise har kostet hundredetusindvis af arbejdspladser i den private sektor.

Og det er her, man skal finde forklaringen på den offentlige sektors andel af det samlede danske forbrug, lyder det fra lønmodtagerorganisationen LO.

"I årene fremover vil vi formentlig se det offentlige forbrugs andel af BNP falde ned i nærheden af det historiske niveau. Vi har allerede set, at der over de seneste to år er blevet skabt omkring 30.000 jobs i det private, mens den offentlige sektor er stabil," siger Jan Kæraa Rasmussen, der er cheføkonom i LO til Politiken.

Tidligere på ugen kom det frem, at det offentlige forbrug faldt med 1,2 pct. og den offentlige beskæftigelse faldt med 1.400, mens den private sektor oplevede vækst.

Læs også