Dårlig forbindelse kan give kæmperegning

Det kan være svært eller helt umuligt at holde styr på dataregningen i udlandet.

Den hollandske EU-kommissær for konkurrence håber at have afskaffet de dyre roaming-gebyrer inden udgangen af 2014. Foto: Jens Dresling

Der har efterhånden været mange historier om folk, der vender hjem fra ferie eller forretningsrejse og bliver mødt af en ubehagelig telefonregning.

For ikke så længe siden kom det frem, at den socialdemokratiske borgmester i Odense Anker Boye brugte for næsten en kvart million kroner i data og telefoni på en rejse til Tyrkiet i 2011.

Men selvom mange danskerne ved, at det kan være dyrt at slå roaming til i udlandet - altså internet på telefonen - og derfor er meget påpasselige med det, kan man alligevel ende med en uønsket regning efter ferien.

Det skriver Ingeniøren.

En dårlig forbindelse kan nemlig gøre det, man troede var en hurtig tur på nettet, til en dyr fornøjelse.

Kobler hele tiden på

Hvis man er et sted i udlandet, hvor forbindelsen er dårlig, skal telefonen konstant koble sig på netværket for derefter at blive smidt af og koble på igen i en uendelighed.

Og da nogle selskaber tager en minimumpris for hvert opkald til netværket, skal der ikke gå lang tid med roaming slået til, før dataregningen løber løbsk.

"Ingen ved, hvornår måleren begynder, så det er aldeles uklart, hvornår et kvantum begynder. Er det, når man kører ind i landet, og så indtil du kører ud igen? Problemet med denne kvantificering er, at telefonen i nogle situationer kobler af og på hele tiden, for eksempel hvis du er et sted med dårlig forbindelse, eller hvis den lokale celle er overbelastet," siger teleekspert Torben Rune til Ingeniøren.

Slå synkronisering fra

Torben Rune er direktør i rådgivningsfirmaet Netplan, og han har et par enkle tips, der kan afhjælpe de værste roaming-problemer.

Først og fremmest skal man undersøge, hvilke apps på telefonen der synkroniserer jævnligt og dermed opretter forbindelse til nettet.

"Sluk for alt i verden for Outlook-synkronisering, for den er særligt giftig. Tjek, om du har andre applikationer, der synkroniserer løbende. Og hold godt øje med forbruget undervejs," siger han.

Torben Rune har oplevet flere sager, hvor kunder har fået store regninger på grund af de mange opkoblinger til nettet, men at det i alle tilfælde har været muligt for kunderne at få pengene igen efter at have klaget.

Roaming-gebyrer skal væk

I EU-Parlamentet har det længe været på tale at gøre noget ved de høje roaming-gebyrer i Europa.

Tidligere i år stemte parlamentet da også ja til et forslag om at afskaffe de upopulære gebyrer.

Før en sådan reform kan blive til virkelighed skal EU-medlemslandene godkende aftalen i ministerrådet.

Læs også