VM-sejr kan udløse nedtur på aktiemarkedet

Aktieinvestorer bør måske frygte en sejr ved VM i fodbold i Brasilien.

Brasilien er det land, der har vundet VM flest gange, og ifølge Goldman Sachs har landet gode chancer for at gøre det igen i år - det endda på hjemmebane. Men det er tilsyneladende ikke nogen entydig fordel at løbe med den titel. I hvert fald ikke, hvis man er investor i det vindendes lands aktiemarked. Foto: Hassan Ammar/AP

Det amerikanske finanshus Goldman Sachs har udarbejdet en overraskende stor og uddybende analyse over det kommende VM i fodbold, hvor det amerikanske finanshus vurderer, at der er 48,5 pct. chance for, at værten Brasilien vinder turneringen.

Argentina udpeges til at være næststørste favorit med en vinderandsynlighed på 14,1 pct. Tysklands chancer sættes til 11,4 pct. og spanske sejrsmuligheder sættes til 9,8 pct.

Goldman Sachs har udarbejdet analysen med brug et statistik grundlag med udgangspunkt i landskampe eksklusive venskabskampe fra 1960 og frem, og dermed har finanshusets statistiske model ca. 14.000 observationer i sin model, hvor også målscoren er medregnet. Ifølge Goldman Sachs vinder Brasilien åbningskampen over Kroatien med 4-1, og Brasilien lukker tuneringen af med en sejr på 3-1 over Argentina.

Aktiefest...

Det amerikanske finanshus har også analyseret sig frem til at vinderen af foldbold VM kommer til at se en positiv effekt på aktiemarkedet i en kortere periode. I gennemsnit klarer VM-vinderens aktiemarked sig 3,5 pct. bedre end aktierne på de globale markeder i den første måned efter turneringen er vundet.

...med tømmermænd

Det er dog også en kort effekt, da den såkaldte feel good effect forsvinder efter blot tre måneder. Faktisk viser det sig efterfølgende, at vinderens hjemlige aktiemarked et år efter klarer sig typisk 4 pct. dårligere end det globale marked.

BRANCHENYT
Læs også