Ødelæggende kæmpehagl tvinger landmænd på kontoret

Forsikringen skal være i orden, når marker bliver slået til plukfisk.

Kraftigt hagl ødelagde i forrige uge flere marker i det sydlige Jylland.   Arkivfoto: Susan L. Angstadt, Reading Eagle/AP

Mange steder var haglene så store som isterninger, og det betød at mange afgrøder på markerne stort set blev værdiløse. Haglene kom med så stor kraft, at vinterafgrøderne som raps og byg blev ødelagt.

- Jeg har aldrig set så store hagl - i hvert fald ikke i Danmark, der er faldet ned over landbrugsafgrøder, siger chefen for planteavlskonsulenterne i Kolding Herreds Landbrugsforening, Morten Knutsson til DR Trekanten. Han fortæller, at haglene var på størrelse med isterninger eller store cherrytomater.

- Så det er nogle, der gør avs, når de kommer ned, siger han.

Kun stilken tilbage

En af de ramte landmænd er Flemming Lund fra Jerlev uden for Vejle. Han har 90 hektar under plov, og af dem er kun 14 uden skader.

- I min vinterbyg er der kun stilken tilbage på langt de fleste planter. Jeg vil tro, at der er aks på fire til fem planter pr. kvadratmeter, resten er ødelagt af haglene, siger han.

Det betyder selvsagt et stort økonomisk tab for ham og kollegerne, siger Morten Knutsson.

- Vi har afgrøder, der er totalskadet. Det var afgrøder, som var meget langt i udviklingen, og hvor afgrøden nu er fuldstændig knust. Der er rapsmarker, hvor der ikke vil være noget tilbage at høste, og der er vinterbygmarker og rugmarker, hvor alle aksene er slået helt i stykker, siger planteavlskonsulenten.

Hvis vi, som meget tyder på, skal vænne os til voldsommere vejr, så har landmændene nogle papirer, der skal tjekkes.

- Hvis vi skal til at regne med hagl af denne kaliber, så er det vigtigt at få kigget sine forsikringer igennem, så man kan blive korrekt og fornuftigt dækket i forhold til haglskader, siger Morten Knutsson.

Flemming Lund fortæller, at han gudskelov har sine forsikringer i orden, og så håber han bare, der der ikke bliver bøvl med at skaderne dækket.

BRANCHENYT
Læs også