Medie: Vestas tæt på chilensk double

Vestas-storkunde har valgt selskabet til to chilenske projekter.

Pressefoto: Vestas

Vestas kan meget vel være tæt på at lukke to chilenske ordre på samlet 129 megawatt (MW).

Branchemediet Windpower Intelligence skriver, at et datterselskab til italienske Enel vil bruge Vestas' V117-3.3 MW møller til to projekter i Chile.

Det ene projekt skal stå i eller omkring byen Mulchen og får en samlet effekt på 89,1 MW, mens det andet projekt skal stå i eller omkring byen Los Ángeles og får en effekt på godt 40 MW.

Begge placeringer er i den chilenske region Bío Bío, der befinder sig omtrent i midten af det lange land, og samlet svarer de to projekter til 39 møller.

Vestas har tidligere solgt møller til Enel-projekter i Chile.

I august 2013 offentliggjorde selskabet en ordre på 33 V112-3.0 MW møller, og tidligere har Vestas solgt V100-møller til et af selskabets projekter i landet, ligesom selskabet - da man kom i finansielle problemer - solgte et af sine egne projekter videre til Enel (ligeledes V100-møller og samlet 90 MW).

Bred tilstedeværelse betaler sig

Vestas har ikke selv udsendt information om de to projekter, sådan som selskabet gør, når der er tale om faste og ubetingede ordrer, men Sydbank-analytiker Jacob Pedersen har også noteret dem mandag morgen.

"De er røget i mit regneark for første gang. Det fortæller, hvad Vestas kan vældig godt. At man har en bred tilstedeværelse. Fredag var man first mover i en del af verden, hvor der ikke tidligere har været stillet vindmøller op (Guatemala, red.). Det betyder utrolig meget, at man har det ry og rygte med, for det svarer ikke bare til at være den første til at sælge en mobiltelefon eller bil - det er noget, der skal fungere i landets infrastruktur," siger Pedersen til EnergiWatch, der mener, at det understeger Vestas' stærke position på det chilenske marked.

Han vurderer, at ordren kan have en værdi i omegnen af én milliard euro - alt efter hvilke serviceaftaler etc. der vælges.

"Der er ingen tvivl om, at det er godt nyt. Det er med til at understrege den mangfoldighed af markeder, hvor Vestas er godt positioneret".

Vestas og Enel offentliggjorde i september 2010 en rammeaftale på 400 MW med en option på yderligere 1.000 MW. Den blev der tæret på, da Enel i august bestilte 99 MW til Chile, men hvorvidt de to nye ordrer er en del af rammeaftalen er uvist for EnergiWatch. Vestas ønsker ikke at kommentere.

BRANCHENYT
Læs også