Danskere i kø for at sælge sommerhuset

Fortsat købers marked på sommerhusmarkedet, viser ny opgørelse.

Der er et rekordstort antal sommerhuse på lager.

Der har aldrig været så mange sommerhuse til salg i Danmark som nu, og tallet kan blive endnu større.

Danskerne står simpelthen i kø for at sælge sommerhuset, viser en opgørelse, som ejendomsmæglerkæden Home har foretaget.

13.404 sommerhuse er til salg, men tallet ventes at blive endnu højere.

Ny milepæl

"13.404 huse til salg ved indgangen til sommeren er allerede rekordstort, og udbuddet topper normalt først i slutningen af juni eller juli. Udbuddet nærmer sig en ny milepæl på omkring 14.000 huse til salg, hvis tendensen fortsætter," siger senior kommunikationskonsulent og boligmarkedsanalytiker hos Home, Michael Dalsager, til epn.dk.

Der er ialt 221.000 sommerhuse i Danmark. Af dem er de 6,1 pct. altså til salg. Til sammenligning er kun 3,2 pct. af landets villaer og rækkehuse til salg.

"Sommerhus-markedet er i bedring, og det er en af årsagerne til, at der er kommet flere sælgere ud på markedet. De store prisfald er stoppet, vi møder flere købere, og forbrugerne er mere optimistiske. Men det enorme udbud viser tydeligt, at det fortsat er købers marked,” siger Michael Dalsager.

Mere tålmodige ejere

Sommerhusejere er mere tålmodige end ejere af parcelhuse. Ifølge boliga.dk har 646 sommerhuse været til salg i over fire år. Den gennemsnitlige liggetid er så høj som 461 dage.

Det skyldes, at sommerhusene er købt for dele af formuen eller via den friværdi, man har i helårsboligen. Det kan dog være en farlig strategi at holde stædigt fast på prisen i troen om bedre tider. Det viser i hvert fald erfaringer fra parcelhusmarkedet.

Erfaringerne herfra viser, at jo længere et hus har været til salg, desto sværere kan det være at sælge. Det er derfor, det gælder om at sætte en realistisk pris fra begyndelsen.

"Mange sommerhussælgere har både tid og råd til at vente på en køber," lyder vurderingen fra Michael Dalsager.

Flere lyspunkter

Der har ellers været flere lyspunkter på det trængte sommerhusmarked. Der er så småt ved at komme gang i salget af de billigere sommerhuse til under 1 mio. kr. 46 pct. svarende til 6.200 af sommerhusene til salg koster under 1 mio. kr.

Priserne varierer fra 99.000 kr. til 39.950.000 kr.

Se det billigste sommerhus til 99.000 kr. her.

Se det dyreste sommerhus til 39.950.000 kr. her.

Siden sidste år er salgspriserne på sommerhuse faldet med 2,4 pct.

BRANCHENYT
Læs også