Amerikanske topchefer tjener 257 gange mere end medarbejderne

5 mio. kr. i månedsløn er blevet normalt for de største amerikanske topchefer.

Cheferne for S&P 500-selskaberne, der er de største 500 børsnoterede selskaber i USA, steg sidste år i løn med gennemsnitlig 8,8 pct. til 10,5 mio. dollar (ca. 58 mio. kr.), hvilket er drevet af et kraftigt stigende aktiemarked.

Det skriver Associated Press, der pointerer, at det er fjerde år i træk, at cheflønningerne steg efter et fald i forbindelse med finanskrisen.

Den gennemsnitlige lønpakke for cheferne er i perioden siden finanskrisen steget med 50 pct., hvor en administrerende direktør for et af S&P 500-selskaberne nu i gennemsnit tjener 257 gange så meget som den gennemsnitlige medarbejder.

Godt hjulpet af aktier

Chefernes lønpakke er blandt andet drevet af en aktiebonus, som udgør 4,5 mio. dollar af de 10,5 mio. dollar og denne post viste sidste år en fremgang på 17 pct.

Undersøgelsen, der er lavet af Associated Press og Equilar, er lavet på baggrund af data fra 337 selskaber, og den viser også, at kvindelige direktører havde en gennemsnitlig lønpakke på 64 mio. kr. sammenlignet med 58 mio. kr. for mændene. Der var dog kun 12 kvinder med i undersøgelsen sammenlignet med 325 mænd.

Investorer kræver nye toner

Investorerne er siden finanskrisen blevet mere kritiske over for cheflønningerne. I starten af maj var der ifølge finansavisen Wall Street Journal meldinger om, at ledelsen i den store amerikanske læskedrikkoncern Coca Cola sandsynligvis vil revidere deres lønplan for 2015 grundet pres fra storaktionær Warren Buffett, der gennem investeringsselskab Berkshire Hathaway har en aktiepost på 9,1 pct. i læskedrikgiganten.

BRANCHENYT
Læs også