Bilsalget i USA er nu oppe på niveauet før krisen

Amerikanerne købte langt flere nye biler i maj end forventet.

Trods en anstrengt økonomi og omfattende tilbagekaldelser af biler, har GM oplevet en stærk salgsmåned. Foto: Kriz Krystof/AP

Amerikanerne er begyndt at skifte deres biler ud med nye modeller i samme tempo som op til finanskrisen i 2008. Bilsalget i maj var langt højere end forventet af brancheanalytikere.

Totalt blev der solgt 1,61 millioner biler, viser en opgørelse fra Autodata. Det er 11 procent flere end i samme måned året før og korrigeret for sæsonudsving det højeste siden februar 2007 ifølge Bloomberg News.

- Efterspørgslen har hobet sig op fra første kvartal, som var ret svagt på grund af vejrforholdene, siger Michelle Krebs fra analysefirmaet Autotrader.com.

De lave renter samt mange "attraktive" tilbud hos bilforhandlerne gavner også salget, tilføjer hun.

Comeback til knækket producent

Især General Motors havde en stærk måned. Bilgiganten, der blev reddet fra en konkurs af den amerikanske regering under krisen, solgte i maj 13 procent flere biler end i samme måned året før. Analytikere havde kun ventet en stigning på godt seks procent.

Ikke siden august 2008 har GM haft så godt et salg.

Tankning og tilbagekaldelser

GM har i år tilbagekaldt millioner af biler på grund af produktionsfejl, og selskabet er også rodet ind i en sag om defekte tændingslåse i nogle af sine ældre modeller. Fejlen menes at kostet mindst 13 mennesker livet, men den dårlige omtale har ikke afskrækket bilkøberne.

- Der har været så mange tilbagekaldelser, at forbrugerne på en måde er blevet immune over det, mener Michelle Krebs.

Salget af biler fra Ford, Chrysler, Toyota, Honda og Nissan overgik også forventningerne i maj.

Flere får et arbejde

En anden væsentlig faktor for det stærke salg er ifølge Michelle Krebs, at virksomhederne i USA igen er begyndt at hyre nye folk.

Når der fredag i denne uge kommer tal for ledighed og beskæftigelse i maj ventes antallet af nye job for fjerde måned i træk at være øget med over 200.000.

Det vil være første gang siden januar 2000, at arbejdsmarkedet har nydt godt af den form for vedvarende vækst, skriver CNN.

BRANCHENYT
Læs også