Nordea: Dansk økonomi sætter farten op

I en ny prognose forudser storbanken pæn fremgang i dansk økonomi.

Foto: Epn.dk

Optimismen på dansk økonomis vegne har også bredt sig til den skandinaviske storbank Nordea, hvor økonomerne i en ny prognose spår en dansk vækst i bruttonationalproduktet (BNP) på 1,3 pct. i år og 1,7 pct. næste pr.

Det fremgår af den halvårlige prognose kaldet Økonomisk Perspektiv.

Dermed lægger Nordea sig en spids under regeringen og vismændene, der i den forgangne uge spåede en dansk vækst i år på 1,4 pct. voksende til 2 pct. næste år.

Vækstforventninger

Inden for ganske få dage har regeringen, vismændene (Det Økonomiske Råd) og nu også Nordea offentliggjort forventninger til væksten målt som udviklingen i bruttonationalproduktet:

(pct.) 2014 2015
Regeringen 1,4 2,0
Vismændene* 1,4 2,0
Nordea 1,3 1,7

* Det Økonomiske Råd forventer i 2016 en vækst på 2,5 pct.

Farten stiger

Ser man bort fra nuanceforskellene, tegner sig i hvert fald et billede af, at Danmark efter fem år med nulvækst er på vej til at sætte farten op.

Den ventede fremgang begrundes med et løft i både eksporten og den indenlandske efterspørgsel, og så tror man i Nordea på, at der endelig kan komme gang i danskernes forbrug.

"I takt med, at situationen på især arbejdsmarkedet og boligmarkedet forbedres, mener vi også, at det er realistisk, at privatforbruget kan komme op i gear, og vi venter også en tiltagende investeringsaktivitet," siger Nordeas cheføkonom Helge J. Pedersen.

Rentestigning tidligst i 2015

Banken forudsiger, at boligpriserne vil stige "moderat" over de kommende år, og at der vil være betydelig forskel i prisudviklingen i regionerne. Særligt boligerne omkring de større byer vil stige mest i værdi, men andre regioner vil være præget af prisfald.

Fremgangen skyldes ikke mindst den ekstremt lave rente, lyder det.

"Det bliver tidligst mod slutningen af 2015, at renten bliver sat op i Europa, og når det sker, bliver det i et moderat tempo for at undgå, at de kriseramte lande falder tilbage i recession. Det kommer også danskerne til gode, fordi Nationalbanken langt hen ad vejen skygger Den Europæiske Centralbank," siger Helge J. Pedersen.

Nabolande med fart på

På trods af de lovende meldinger om dansk økonomi, så går det betydeligt bedre i Sverige og Norge, konstaterer Nordea.

"Vi venter en fremgang på 2,7 pct. i svensk økonomi i år drevet af betydelig fremgang i forbruget, der understøttes af en meget ekspansiv økonomisk politik op til valget i september. Også i Norge er det en stærk fremgang i det private forbrug," siger Nordeas cheføkonom.

Nordea venter en vækst i verdensøkonomien på 3,5 pct. i år, som tiltager til knap 4 pct. i 2015.

BRANCHENYT
Læs også