190 slagteriarbejdere beholder job og løn

En medarbejderinvestering og 1,3 mio. kr. fra staten sikrer slagteriet i Rønne.

Slagteriet Danish Crown i Rønne er truet af lukning. Arkivfoto: Janus Engel/Polfoto

Slagteriarbejderne i Rønne kan beholde deres job uden at gå ned i løn. Til gengæld skal de fremover investere 3,5 pct. af lønnen i et medarbejderinvesteringsselskab.

Det fremgår af den femårige aftale, som Fødevareforbundet NNF og Dansk Industri har forhandlet sig frem til. En aftale, der vil redde slagteriet fra at lukke. Først skal aftalen dog til afstemning blandt medarbejderne den 12. juni.

Kravet fra Danish Crown har siden januar været, at medarbejderne skulle gå 8 pct. ned i løn, men det har koncernen altså valgt at opgive.

Reddet af offentlige midler

Aftalen kom i hus med bistand fra Erhvervs- og Vækstministeriet, der vil afsætte 1,3 mio. kr. ekstra årligt til at medfinansiere nye investeringer i slagteriet på Bornholm.

"Det ville få vidtrækkende konsekvenser for Bornholm, hvis slagteriet lukkede. Derfor er jeg glad for, at det lykkedes at finde en god og fornuftig løsning på den meget alvorlige situation omkring slagteriet. Det har stor betydning - ikke bare for de mange slagteriarbejdere, men også for landmænd, følgeerhverv og for hundredvis af familier på øen," siger erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen.

Hos NNF, der repræsenterer slagteriarbejderne, er man også godt tilfreds. Især fordi det lykkedes at undgå lønnedgang.

"Det har været helt afgørende for os, at har kunnet lave en aftale, der ikke indebærer, at vores medlemmer går ned i løn, men at de i stedet investerer i deres arbejdsplads," siger NNF's forbundsformand, Ole Wehlast.

Kan få penge tilbage

De 3,5 pct. af lønnen, som medarbejderne skal investere i Danish Crown de næste fem år, er ikke nødvendigvis tabte for medarbejderne.

Udgangspunktet er, at medarbejderne skal have deres penge tilbage, hvis det går godt. Men hvis slagteriet går ned, er pengene dog tabte. Det er en risiko, medarbejderne må løbe.

Hos Dansk Industri, der repræsenterede Danish Crown ved forhandlingerne, er man stolt af aftalen.

"Aftalen her er et flot udtryk for den danske model, hvor lønmodtagere og arbejdsgivere i fællesskab har fundet en løsning for at bevare en arbejdsplads, som har så stor betydning for hele Bornholm. Samtidig har der været en klar vilje fra lokalsamfundet, herunder Bornholms kommune, til at bidrage til, at vi kunne nå et resultat," siger DI’s administrerende direktør Karsten Dybvad

Læs også
Top job