Kæmpebøder for sjusk med persondata

EU vil gøre op med firmaer, der sjusker med personfølsomme oplysninger.

Danske virksomheder kan inden længe få kæmpe bøder, hvis de fusker med personfølsomme oplysninger. Det betyder, at IBM kunne have fået en million-bøde efter Nets-skandalen.  Foto: Franziska Kraufmann/AP
Firmaer, der ikke har styr på personfølsomme oplysninger, vil inden længe kunne straffes med kæmpebøder.

EU er på vej med en såkaldt forordning om beskyttelse af personfølsomme oplysninger, som kan komme til at koste selskaber, der ikke har styr på persondata, meget dyrt.

Ifølge EU skal virksomheder, der sjusker med oplysningerne, nemlig kunne straffes med bøder på op til fem procent af deres globale omsætning - dog maksimalt 100 millioner euro.

I skudlinien

Det betyder, at IBM ifølge Børsen kunne have været i skudlinien med risiko for million-bøde efter Nets-skandalen, hvor en IBM-ansat lækkede oplysninger til ugebladet Se og Hør.

Det kan du læse mere om her.

Ifølge Børsen er det planen, at forordningen skal besluttes og implementeres i de forskellige landes lovgivning i 2017, men hovedlinierne ligger allerede i dag nogenlunde klar.

Avisen skriver, at de nye regler vil betyde, at alle virksomheder i EU-landene er tvunget til at stramme op på deres sikkerhedsprocedurer.

"Man skal regne med, at det, som man i dag har kunnet slippe afsted med uden bødesanktioner, helt klart vil blive bødesanktioneret på et eller andet niveau," siger Thomas Munk Rasmussen, partner i advokatfirmaet Bech-Bruun, til Børsen.

EU vil markere sig

Han vurderer, at EU vil rasle med sablen og statuere et par eksempler, når forordningen træder i kraft. Derfor opfordrer han alle til at få orden i eget hus, inden det sker.

Til Børsen peger en advokat i Plesner, Christian Wiese Svanberg, dog på, at de rigtigt høje bøder på op til fem procent af den globale års-omsætning efter alt at dømme kun vil komme i spil, hvis der er tale om gentagne overtrædelser af reglerne.

Denne artikel er leveret af
BRANCHENYT
Læs også