Plastik fundet i tysk øl

En test af tysk øl og mineralvand afslører plastikfibre i samtlige undersøgte mærker.

Det kan ikke ses med det blotte øje, men undersøgelse har påvist, at der findes plastikfibre i en række undersøgte tyske ølmærker. (Arkivfoto) Foto: Casper Dalhoff

I mange år var tysk øl berømt for kun at indeholde fire ingredienser; vand, humle, malt og gær.

Men nu viser et tysk tv-program, at der findes et femte element i mange af de største tyske producenters øl. Plastik.

Programmet Markt på NDR har undersøgt indholdet af en række af de førende tyske øl- og mineralvandsmærker.

Alle indeholder plastik

Undersøgelsen blev lavet af professor Gerd Liebezeit fra Wilhelmshaven, som har forsket i udbredelsen af mikroplastik, og resultaterne var opsigtsvækkende.

I samtlige af de undersøgte øl blev der fundet plastikfibre. Pilsner fra Jever indeholdt 78 plastikfibre i en liter øl, og den var skarpt efterfulgt af Paulaners hvedeøl, som indeholdt 70 plastikfibre i en liter.

I mineralvand fra Penny, Aldi og Lidl fandt professoren også plastikfibre, men maksimalt 7 stk. pr. liter. Penny og Aldi har eftertfølgende selv igangsat en undersøgelse af plastikindholdet af deres mineralvand, mens Lidl ikke har reageret på Markts henvendelser.

Stammer fra tøj

Gerd Liebezeit har ledet en stor undersøgelse af mikroplastiks udbredelse.

"Vi har identificeret det syntetiske materiale i en række områder. Det er ikke kun i mad og drikke plastikfibrene findes, men også i luften," siger professoren.

Ifølge professoren stammer de mange plastikfibre blandt andet fra syntetiske tekstilprodukter som fleece. Det spredes i vandet i forbindelse med tøjvask og i luften i forbindelse med tørring af tøj.

Ukendte konsekvenser

Der er endnu ikke påvist nogle direkte farlige konsekvenser af plastikfibrenes udbredelse hos mennesker, men professor Stephan Pflugmacher Lima, øko-toksikolog fra Institut for Økologi ved det tekniske universitet i Berlin, mener kun, at det er et spørgsmål om tid.

Han har lavet forsøg med muslinger, som viser, at koncentrationen af plastikfibre øges, og at det kan føre til dyrenes død.

"Mikroplastik kommer før eller siden til at udgøre en fare for mennesker," siger han.

BRANCHENYT
Læs også