Økonomer skuffede over svage jobtal i USA

Fredagens amerikanske jobrapport, der bliver betegnet som det vigtigste af alle nøgletal, kan lande svagere, end hvad der ventes. Udsigten til en skuffelse er øget, efter at onsdagens amerikanske ADP-jobrapport, der er en indikator for ændringen i den private beskæftigelse i USA, kom ud værre end ventet.

Foto: Spar Nord

ADP-jobrapporten viste onsdag eftermiddag, at privatbeskæftigelsen i USA steg med 179.000 personer i maj, hvilket lå et stykke under de ventede 210.000 personer.

- Dagens ADP-rapport signalerer isoleret set en vis risiko for en mindre skuffelse i forhold til konsensus, vurderer Christian Mose Nielsen, chefstrateg i Spar Nord, med henvisning til fredagens vigtige arbejdsmarkedsrapport for maj, hvor der ventes en jobskabelse uden for landbruget på 215.000 personer.

En god indikator

Christian Mose Nielsen tilføjer dog, at onsdagens ADP-rapport kan variere meget fra måned til måned, hvorfor man ikke nødvendigvis skal tolke og konkludere alt for firkantet på tallene.

- ADP-beskæftigelsesrapporten er den bedste enkeltstående indikator på den faktiske ændring i den amerikanske privatbeskæftigelse, men kan fra måned til måned variere en hel del fra den faktiske ændring i privatbeskæftigelsen, konstaterer han.

- I april undervurderede ADP rapporten således den faktiske privatbeskæftigelse med 53.000. ADP-beskæftigelsesrapporten har de seneste tre måneder i gennemsnit undervurderet den faktiske stigning i privatbeskæftigelsen med 18.000, fortsætter han.

En skuffelse

Samme holdning findes hos Sydbank, der skriver, at ADP-rapporten langt var var en katastrofe, men dog lægger en dæmper på forventningerne til fredagens vigtige jobrapport.

- Selv om beskæftigelsestallene er skuffende, er de ikke en katastrofe. Beskæftigelsestallene fra ADP kan måned for måned afvige fra den officielle arbejdsmarkedsrapport, der offentliggøres på fredag. Det er derfor ikke givet, at den officielle rapport vil være lige så svag, skriver Sydbanks cheføkonom Jacob Graven i en kommentar og fortsætter:

- Det overordnede indtryk er fortsat, at amerikansk økonomi er på vej frem efter at have været i bakgear i første kvartal. Men der bliver næppe skabt 288.000 nye arbejdspladser hver måned, som den brølende stærke officielle arbejdsmarkedsrapport for april viste.

BRANCHENYT
Læs også