Rentebombe: 0,15 pct.

Den Europæiske Centralbank har nedsat renten til 0,15 pct.

Chefen for Den Europæiske Centralbank, Mario Draghi. Foto: Arne Dedert/AP

I et forsøg på at sætte gang i inflationen i Europa, har Den Europæiske Centralbank (ECB) torsdag valgt at sænke renten til 0,15 pct. fra 0,25 pct.

Økonomer forventer, at det alene vil kunne løfte aktiekurserne mellem 5 og 10 pct. i løbet af de kommende måneder.

Og ganske bemærkelsesværdigt er ECB's indlånsrente nu for første gang i historien negativ: -0,1 pct. Det betyder, at bankerne i Eurozonen skal betale for at have penge stående i Centralbanken.

"ECB har taget et historisk skridt. Det er et klart signal om, at man vil bekæmpe den meget lave inflation i euroområdet," siger Pernille Bomholdt Nielsen, analytiker i Danske Bank.

Priserne skal op

Rentenedsættelsen er netop ECB's forsøg på at sætte gang i den europæiske inflation. For en rentenedsættelse vil svække euroen, så den ikke er for stærk i forhold til dollarkursen. Det vil gøre varerne fra eurolandende billigere i udlandet.

Det betyder, at omsætningen stiger på eurolandenes eksportmarkeder, hvilket vil gavne væksten i Europa. Og når der er gang i væksten, vil de europæiske borgere bruge flere penge og så er målet ved at være nået: Inflationen vil stige - varerne vil blive dyrere.

Inflationen i Eurozonen er i øjeblikket 0,5 pct. - et godt stykke under målsætningen på knap 2 pct.

Risikoen ved en for lav inflation er, at forbrugerne vil være tilbageholdende med at bruge penge, da varerne i morgen vil være billigere end i dag.

Mere i vente?

Men spørgsmålet er, om rentenedsættelsen er det eneste våben, som chefen for ECB , Mario Draghi, trækker i dag? Svaret vil falde, når Centralbanken holder pressemøde kl. 14.30, torsdag.

"Vi forventer, at Draghi vil annoncere, at ECB vil sende flere penge i omløb for at presse inflationen op," lyder forventningen fra Jacob Graven, cheføkonom i Sydbank.

Det danske eksperiment

Mikkel Høegh, der er cheføkonom i Tænketanken Europa, kalder den negative indlånsrente for "det danske eksperiment".

For når bankerne skal betale for at have penge sovende på konti i Centralbanken, forventes det, at deres lyst til at låne pengene ud i stedet, stiger. Kreditklemmen vil blive løsnet til gavn for virksomhederne.

"I Danmark var eksperimentet en succes, mon ikke ECB også vil have held med operationen. Mario Draghi kan understøtte eksperimentet ved at sige til markederne senere i eftermiddag, at der er mere nedsættelse i vente, hvis de ikke makker ret," siger Mikkel Høegh.

Selv om markederne vil glædes over meldingen fra Centralbanken, så er tiltaget dog stadig et bevis på, at Europa endnu ikke er ude af krisen.

"De lave renter er klart et udtryk for, at Europa på ingen måde er endeligt fri af krisen. Inflationen er meget lav og dermed er der stadigvæk mange udfordringer at tage fat på," fastslår Mikkel Høegh.

BRANCHENYT
Læs også