Mario's nye bazooka på 400 mia. euro

Den Europæiske Centralbanks sætter hårdt ind for at bekæmpe Europas lave inflation

De danske aktiemarkeder vil først kunne reagere på de nye udmeldinger fra Mario Draghi, ECB-bankchef i morgen. Foto: Alex Domanski

Den Europæiske Centralbank valgte i dag som forventet at sænke indlånsrenten til et negativt niveau.

Det er ikke set før i ECB's historie og er et kraftigt signal fra centralbankdirektør Mario Draghi om, at man fra bankens side vil bekæmpe den lave europæiske inflation.

Den gennemsnitlige inflation i Europa ligger på 0,5 pct. og er dermed langt under ECB's mål om en inflation på 2 pct.

Inden dagens pressemøde i ECB var der heftige spekulationer om, hvorvidt Centralbanken også ville lancere en tre-årig låneplan til de europæiske banker.

Centralbankchef Mario Draghi har tidligere gjort sig bemærket ved at sætte hårdt ind mod den europæiske krise ved at opkøbe europæiske statsobligationer i stor stil - det tiltag blev døbt Mario's bazooka.

Indfører billige lån

Centralbankdirektør gjorde det klart på pressemødet, at man er klar til at tage flere midler i brug for at bekæmpe den lave inflation i Europa.

Ifølge Mario Draghi vil Centralbanken tilbyde bankerne LTRO, altså en række billige lån med udløb i 2018. Hidtil har bankerne ifølge Sydbanks cheføkonom Jacob Graven kun kunnet låne i tre måneder ad gangen.

Der vil blive indledningsvis blive afsat 400 mia. euro til LTRO'erne.

Dette træk var forventet af flere analytikere på forhånd.

Man håber fra ECB, at det vil gøre det nemmere for især små og mellemstore virksomheder at opnå finansiering i bankerne.

ECB har tidligere gjort brug af de såkaldte LTRO'er, men det har ikke haft den helt ønskede effekt, da bankerne ikke har været villige nok til at låne pengene videre ud til erhvervslivet.

Moderat vækst i Europa

Mario Draghi mener, at de seneste kvartalers udvikling i BNP i flere EU-lande viser tegn på, at EU er ved at komme sig over finanskrisen.

Men at der bl.a. stadig er for høj arbejdsløshed i flere lande.

Ifølge Sydbanks Jacob Graven har ECB stadig et par midler i baghånden.

"ECB gentager, at man er parat til yderligere tiltag. På jævnt dansk betyder det, at ECB kan starte seddelpressen op og købe statsobligationer for nye penge, som centralbankerne i USA, Japan og England har gjort i de seneste år. Foreløbig holder ECB dog den mulighed i baghånden," siger Jacob Graven.

På Twitter skriver den økonomiske skribent Diane Swonk, at ECB "var nødt til at sætte handling bag ordene, for ikke at miste troværdigheden.”

Ud i den rigtige økonomi

Journalist fra Bloomberg: Hvordan vil du sikre dig, at bankerne vil brugere de lånte penge, så de kommer ud i den rigtige økonomi?

Svar fra Draghi: Der vil komme yderligere krav til bankers rapportering af deres brug af pengene. Vi vil have mere finansiering ud til den ikke-finansielle private sektor.

Tiltagene fra ECB vil svække euro'en over for udenlandske valutaer, som vil være til gavn for EU-landenes konkurrenceevne over for udlandet.

Ifølge Jacob Graven tiltagene omfattende, men:

"vil næppe gøre nogen stor forskel ude i den økonomiske virkelighed på kort sigt. Den økonomiske vækst vil fortsat være svag, og inflationen langt under målsætningen på knap 2 procent i lang tid endnu. Alligevel er tiltagene banebrydende, da de mindsker risikoen for, at inflationen bider sig fast på et alt for lavt niveau og i værste fald udvikler sig til en ødelæggende deflationsspiral."

BRANCHENYT
Læs også