Nationalbanken fastholder rentesatser

Nationalbanken fastholder sine rentesatser og følger i denne omgang dermed ikke efter Den Europæiske Centralbank, som torsdag sænkede både sin udlåns- og indlånsrente.

Nationalbanken fastholder sine rentesatser.  Foto: Jens Dresling

Der bliver ikke rørt ved den danske rente. Nationalbanken fastholder den danske rente på 0,20 procent, oplyser Nationalbanken fredag morgen.

"Udlånsrenten, indskudsbevisrenten, foliorenten og diskontoen fastholdes, oplyser Nationalbanken fredag.

ECB sænkede torsdag ellers sin udlånsrente med 10 basispoint til 0,15 procent og sin indlånsrente til minus 0,1 procent fra nul.

"På baggrund af Nationalbankens interventioner siden begyndelsen af april samt udviklingen i markedsrenterne og kronekursen fastholdes Nationalbankens rentesatser. Dermed udvides forskellene mellem de pengepolitiske renter i Nationalbanken og ECB. Det afspejler sig normalt i pengemarkedsrenterne, som er bestemmende for kronekursen," hedder det fra Nationalbanken.

Kritisk lav inflation

Det var ventet af flere økonomer, at den danske rente ville forblive uændret.

At ECB satte renten ned torsdag eftermiddag skyldtes, at man forsøger at få sparket gang i den økonomiske vækst.

Samtidig valgte centralbankchef Mario Draghi at sætte indlånsrenten ned, så den nu for første gang er negativ på minus 0,1 procent.

Beslutningen om den historisk lave rente kommer dog ikke bag på finansverdenen.

- Rentebeslutningen var i vid udstrækning forventet. Den kritisk lave inflation i eurozonen er den direkte årsag til, at renten nu bliver sat ned, lød det fra cheføkonom ved Sydbank, Jacob Graven, i en kommentar.

Danske Bank: Det er godt nyt

Pernille Bomholdt Nielsen, der er analytiker i Danske Bank, kaldte den europæiske rentesænkning for "gode nyheder for europæisk økonomi" og ser det som et skridt på vejen til at knække kurven og få inflationen til at stige i Europa.

- Det er et klart signal om, at de vil bekæmpe den meget lave inflation i euroområdet, sagde hun.

Den negative indlånsrente betyder, at bankerne i eurozonen skal betale for at have deres penge stående i centralbanken. Dermed kopierer ECB en dansk variation, da Nationalbanken fra juli 2012 til april i år netop kørte med negative renter.

Læs også
Top job