Nordea: Flere ejerlejligheder til salg vil køle brandvarmt marked

Større udbud på ejerlejligheder kan være med til at forhindre boligboble, mener Nordea.

Både priserne og udbuddet for ejerlejligheder er steget det seneste år. Foto: Peter Hove Olesen

Ved udgangen af maj var der 64.073 boliger til salg, og det er en stigning på 1.609 boliger i forhold til maj 2013. Det viser nye tal fra Realkreditrådet.

"Det er et meget højt tal, vi har for det samlede udbud. Normalt klinger det ikke godt, i forhold til hvad der kommer til at ske med boligpriserne," siger Nordeas boligøkonom, Lise Nytoft Bergmann, til epn.dk.

Fakta
Forventede boligprisstigninger i 2014:
  • Regeringen: 2,5 pct.
  • Vismænd: 1,5 pct.
  • Nationalbanken: 2,2 pct.
  • Nykredit: 1,0 pct.
  • Nordea: 2-3 pct.

Køler det brandvarme marked

Men de nye tal kommer ikke til at sende rystelser gennem boligmarkedet. Snarere tværtimod. Det er nemlig især ejerlejlighederne, der er kommet flere af på markedet.

Det seneste år er antallet af ejerlejligheder til salg steget med 6,8 pct., og det er særligt i København, antallet er steget.

"Det er en god nyhed. Vi har et brandvarmt marked, og et større udbud kan være med til at køle det ned. På den måde får køberne nemmere ved at spille sælgerne ud mod hinanden, så vi kan få dæmpet de prisstigninger, vi ser i øjeblikket," siger Lise Nytoft Bergmann.

Det seneste år er udbudspriserne på ejerlejligheder steget med 6,6 pct., og det svarer, ifølge Sydbank, til, at en typisk ejerlejlighed på 85 kvadratmeter nu koster 123.000 kr. mere end for et år siden.

Derfor er det positivt, at der bliver flere lejligheder at vælge mellem.

"Hvis priserne fortsatte med at stige på den måde, kunne det begynde at ligne en boligboble," siger Lise Nytoft Bergmann.

Beskeden stigning blandt huse

Mens stigningerne i udbuddet på ejerlejligheder tilsyneladende er en god nyhed, så er der mere bekymring at spore, når det sker på markedet for parcel- og rækkehuse.

Her er stigningen dog på beskedne 1,3 pct., og derfor er de nye tal heller ikke noget, der rykker ved Nordeas forventninger til boligprisstigningerne i 2014.

"Vi forventer, at priserne vil stige med 2-3 pct. i 2014, og det sker særligt i de større byer." siger Lise Nytoft Bergmann.

Dårligt nyt for sommerhuse

Men det er nok ikke sommerhusejerne, der skal forvente at få del i prisstigningerne.

I maj var 13.348 sommerhuse til salg - det højeste antal siden statistikkens begyndelse i 2004. Det 4.549 sommerhuse over gennemsnittet i løbet af de seneste 10 år.

"Det tegner ikke godt for prisudviklingen i den kommende tid," siger Lise Nytoft Bergmann.

Læs også
Top job