Jobrapport i USA overrasker

Amerikansk beskæftigelsesrapport viser, at beskæftigelsen voksede med 217.000 personer i maj.

Foto: AP/Matt Rourke

Det var dermed lidt bedre end ventet, da der blandt økonomerne var forudset en stigning på 215.000 personer ifølge et estimat indsamlet af Bloomberg News.

Sidste måneds jobskabelse blev revideret en kende ned til 282.000 mod tidligere oplyst 288.000. Synderen var her specielt jobskabelsen i fremstillingsindustrien, der var på 4000 mod tidligere rapporteret 12.000.

Beskæftigelsen i den private sektor voksede med 216.000 ansatte i måneden mod en ventet stigning på 210.000.

Samlet lå arbejdsløsheden uændret på 6,3 pct. Økonomerne havde ventet en stigning i arbejdsløsheden til 6,4 pct.

200.000 nye arbejdspladser

Sydbanks cheføkonom Jacob Graven vurderer efter offentliggørelsen, at jobtallene er relativt pæne og signalerer, at det økonomiske opsving i USA er på skinner, idet der nu i de seneste fire måneder er blevet skabt over 200.000 nye arbejdspladser hver måned.

- Også andre indikatorer viser, at amerikansk økonomi er på vej op i gear. Blandt andet er både forbrugere og virksomheder blevet mere optimistiske i de seneste måneder, skriver Sydbank, der vurderer, at amerikansk økonomi kan vokse med op mod 3 procent i år.

Nogenlunde samme tone kan man spore i Handelsbanken.

- Alt i alt var der tale om en rimelig udramatisk arbejdsmarkedsrapport, som indikerer, at beskæftigelsesfremgangen er ganske robust og nok ikke vil få den amerikanske centralbank til at ryste på hånden med fortsat udfasning af den meget lempelige pengepolitik på det kommende juni-rentemøde, skriver økonom Rasmus Gudum-Sessingø.

BRANCHENYT
Læs også