Tillidsmand: Alt peger på ja til slagteriredning

100 ansatte på Danish Crown gik i dybden med aftalen om at redde deres arbejdsplads. Stemningen var positiv.

Slagteriet Danish Crown i Rønne er truet af lukning. Arkivfoto: Janus Engel/Polfoto

Stemningen var positiv, da 100 af de 190 ansatte på Danish Crowns svineslagteri på Bornholm onsdag aften fik en dybere orientering om den aftale, som deres fagforbund NNF har forhandlet på plads med DI for at redde deres arbejdsplads fra at lukke.

Det oplyser tillidsmand Thomas Hansen.

- Det var et godt møde, hvor repræsentanterne fra NNF gik i dybden med den aftale, der er forhandlet på plads. Der var mange spørgsmål, især om aftalens tilbagebetaling af de penge, vi selv skal skyde ind i planen.

- Men stemningen var positiv, og det tyder på, at det bliver et ja til planen, siger Thomas Hansen til Ritzau.

Debat kredsede om investering

Debatten kredsede om den del af aftalen, hvor alle slagteriarbejdere investerer, hvad der svarer til værdien af fritvalgsordningen i årene 2014-2019. Det beløb svarer til omkring 3,5 procent af lønnen.

Medarbejderne får indflydelse på, hvordan selskabet administrerer investeringerne. Der udpeges to medarbejdere til bestyrelsen i medarbejder-investeringsselskabet, og to personer udpeges af Danish Crown.

Når der er opnået en besparelse på mere end 25 millioner kroner, kan der betales penge tilbage til den enkelte medarbejder af beløbet over 25 millioner kroner - dog tidligst i 2017.

Indskud betales tilbage ved lukning

Men hvis slagteriet lukker, inden aftalen udløber, bliver samtlige indskudte midler betalt tilbage til medarbejderne inklusiv et eventuelt overskud.

- Vi stemmer om aftalen onsdag og torsdag. Torsdag til middag er resultatet klart, siger Thomas Hansen.

Aftalen løber over fem år, hvorefter pengene udover besparelsen betales tilbage, hvis Danish Crown har opnået den ønskede besparelse på slagteriet

Også staten spæder til. Erhvervs- og Vækstministeriet har tilkendegivet, at der fra statslig side bliver afsat midler til medfinansiering af nye investeringer på Danish Crown, der kan modernisere og udvikle slagteriproduktionen på Bornholm.

I den kommende tid vil regeringen og Folketinget vedtage ny lovgivning, der gør det muligt for medarbejderne at investere i virksomheden skattefrit.

Læs også
Top job