Tillidsmænd frygter fornyet pres efter bornholmeraftale

Flere tillidsmænd på Danish Crown frygter, at slagterimedarbejdere over hele landet vil blive pressede til at investere lønkroner i slagterierne.

Efter aftalen på Bornholm har Danish Crown udtrykt ønske om at forhandle med alle medarbejderne til efteråret. Foto: Gregers Tycho

Da redningsplanen for Danish Crowns slagteriet på Bornholm faldt på plads i 12. time i onsdags, bredte der sig et lettelsens suk. Fagbevægelsen, lokale såvel som landspolitikere, bornholmerne og ledelsen på Danish Crown var glade. Men efter glædesrusen har lagt sig, viser det sig, at ikke alle er lige tilfredse med aftalen. Eller hvad der kan blive konsekvenserne af den.

Oven på aftalen, hvor medarbejderne gik med til at skyde 3,5 pct. af deres løn i et investeringsselskab, der bl.a. skal gøre slagteriet i Rønne mere moderne, har Danish Crown sagt, at de håber på, at "tage en diskussion af medarbejderselskaber generelt" med Fødevareforbundet NFF.

Kræver garanti for at få pengene retur

Den udmelding har fået den nyudnævnte fællestillidsmand på Danish Crowns slagteri i Horsens, Klaus Olesen, til at sende en mail til ledelsen af NNF og en bred kreds af tillidsmænd. Her gør han opmærksom på, at hans kollegaer er meget utilfredse med, at der nu igen er pustet liv i debatten om medarbejderselskaber. Det skriver Politiken.

Klaus Olesen uddyber over for Politiken, at han og de andre slagterimedarbejdere ikke er interesserede i at forhandle om medarbejderselskaber, "så længe der ikke er nogen garanti for, at vi får pengene tilbage, eller at vi får et godt afkast af investeringen."

Sidste år stemte alle slagterimedarbejderne på Danish Crown om netop en model, hvor medarbejderne skulle investere 6,4 pct. af deres løn over fire år i et medarbejderselskab. Dengang stemte et klart flertal af slagterimedarbejderne nej, og en af begrundelserne lød, at medarbejderne ikke var sikre på at få deres investeringer igen.

Alternativet er lukninger

I modsæt til bornholmeraftalen skal den model, som Danish Crown vil forhandle på plads til efteråret, ikke give investeringer til at modernisere slagterierne. Den skal derimod bruges til, at landmændene kan investere i flere slagtesvin, så slagterimedarbejderne har noget at lave. Men det mener Klaus Olesen er mærkeligt.

"Det kan ikke passe, at vores penge skal bruges til at rette op på landmændenes fejlslagne investeringer og dårlige økonomi," siger han til Politiken.

Hvis ikke medarbejderne og Danish Crown finder en løsning til efteråret, vil slagterimedarbejderne kunne vinke farvel til mange job, lyder det fra Danish Crown.

"Alternativet er at lukke slagterier," skriver Anne Willemoes, der er kommunikationsdirektør i Danish Crown, i en mail til Politiken.

Hun understreger samtidig, at løsningen på Bornholm er en anden end den model, som Danish Crown til efteråret ønsker at drøfte med medarbejderne.

Læs også
Top job