Her er de højest betalte topchefer

Mandlige topchefer fra teknologitunge virksomheder er dem, der får den største løn.

De bedst betalte topchefer får igennemsnit mere end 133 millioner kr. i årsløn. Foto: Lærke Posselt

De fleste af os kunne nok tænke os lidt mere i lønningsposen. Men de færreste drømmer om lønninger, som er virkeligheden for de mest vellønnede topchefer, der i gennemsnit får langt over 100 millioner kroner i årsløn.

Den amerikanske analysevirksomhed Equilar laver hvert år en liste over de topchefer, der får den største løn. I 2013 var den højest betalte topchef Charif Souki, der er chef for det amerikanske energiselskab Cheniere Energy.

Han optræder for første gang på listens top fem, og han får som den eneste på listen en løn inklusiv aktier, bonusser, frynsegoder ol. på over 100 millioner dollars. I alt løb hans betaling op i lige knap 779 millioner danske kr. i 2013.

Toplønninger stiger

Efter Charif Souki kommer Mario J. Gabelli, der er adm. direktør for GAMCO Investors med en årsløn i 2013 svarende til 466 millioner danske kr.

Nummer tre og fire på listen er henholdsvis Lawrence J. Ellison fra Oracle med en løn på over 430 millioner kr. og Leslie Moonves fra medievirksomheden CBS Corparation med en løn på knap 360 millioner kr. Efter dem kommer W. Nicholas Howley på en 5. plads. Han har adm. direktør for TransDigm Group, der bl.a. laver dele til militærets flyvemateriel. I 2013 fik han lidt godt 325 millioner danske kr. i løn.

Fire ud af de ti bedst betalte topchefer stammer fra teknologitunge virksomheder, viser analysen. Gennemsnitslønnen for de 200 bedst lønnede topchefer er lige over 113 millioner kroner, og det er en stigning på 6 pct. i forhold til 2012.

Højst placerede kvinde er født mand

Man skal helt ned på listens 10. plads for at finde en kvinde. Det er Martina Rothblatt, der er topchef hos medicinalvirksomheden United Therapeutics Corporation, som har fået plads den mandsdominerede liste. Det er dog det men, at hun er født Martin Rothblatt og levede som mand indtil en kønsskifteoperation i 1996.

På listen over de 200 mest vellønnede topchefer i 2013 er der 11 kvinder. Dermed udgør kvinderne 5,5 pct. af de højst betalte topchefer. Det tyder på, at de kvinder, der når til tops i erhvervslivet, er mindst lige så godt lønnede, som mændene. Andelen af kvinder på listen over de tusind største virksomheder er nemlig kun 4,9 pct.

BRANCHENYT
Læs også