Danskerne er glade for at betale skat

Et stort flertal af danskerne siger, at de betaler deres skat med glæde, men mange ønsker alligevel skattelettelser.

Når danskerne glæder sig over at betale skat, er det mest fordi, at de selv får noget ud af det. Foto: Nima Stock

Selvom politikerne ofte profilerer sig på at love vælgerne skattelettelser, er danskerne faktiske ikke så kede af at aflevere en del af deres løn til den fælles kasse. Til udsagnet: "Jeg betaler med glæde min skat til det danske samfund" svarer 88 pct. af danskerne, at de er meget enige eller enige. Det viser en ny undersøgelse, som Gallup har lavet for Berlinske.

At så stor en del af den danske befolkning bakker op om skattesystemet kan ifølge en ekspert skyldes den økonomiske krise, vi har været igennem.

"Det er et udtryk for, at folk generelt bakker op om velfærdsstaten. Krisen er med til at fremme folks opmærksomhed på, at det kan være svært at komme ind på arbejdsmarkedet og finde et job. Det styrker fællesskabsfølelsen og erkendelsen af, at hvis man kommer i nød, skal man være sikker på at kunne få hjælp," siger Bent Greve, der er professor og forsker i velfærd på Roskilde Universitet, til Berlinske.

Håber på skattelettelser

På trods af, at så stor en del af danskerne siger, at de betaler deres skat med glæde, er der nu også mange, som gerne ser netop de skattelettelser, som politikerne så ofte taler om.

Undersøgelsen viser nemlig, at ca. halvdelen af befolkningen mener, at det vil gavne samfundet, hvis skatten sættes ned.

Det er et klassisk paradoks hos danskerne, der både vil have velfærd og lavere skatter. De modstridende udmeldinger kommer dog bag på Bent Greve.

Tænker på sig selv

Den udprægede glæde ved at betale skat, betyder dog ikke, at danskerne elsker at dele ud af deres løn til andre. 47 pct. af danskerne svarer nemlig, at de er glade for at betale skat, fordi de selv forventer at få noget igen fra samfundet i form af fri adgang til f.eks. uddannelse, sygehuse og velfærdsydelser.

Derimod svarer kun 13 pct. at de hylder princippet om, at de bredeste skuldre skal bære det tungeste læs.

"Forestillingen om, at vi betaler skat til os selv, er dominerende. Folk oplever ikke, at skattebetalingen er penge, der bliver gravet ned i et hul eller givet til de fattige," siger Peter Abrahamson, der er sociolog på Københavns Universitet.

BRANCHENYT
Læs også