Taxa-app er nu 100 milliarder værd

Den amerikanske taxa-app Uber er med nye investeringer udefra nu mere værd end Barbie.

Det går strygende for virksomheden Uber, der på bare fire år er blevet 100 milliarder værd. Foto: Jolla

Det kun fire år gamle amerikanske firma Uber har efter nye investeringer udefra nu en anslået værdi på knap 103 milliarder danske kr. Det skriver CNN.

Virksomheden med kæmpe succes lavede i første omgang en app, hvor amerikanerne kunne bestille luksustaxaer med et enkelt tryk. Siden har Uber udvidet forretningen til også at omfatte billigere taxaer og leveringsservice. App'en kan i dag bruges i 128 byer i 37 forskellige lande - dog endnu ikke i Danmark.

Uber har opnået den svimlende værdi efter en ny investeringsrunde, hvor private, investeringsforeninger og nye partnere har skudt penge i virksomheden. Uber har dog endnu ikke sat navn på de nye investorer. Ifølge CNN er en af investorerne den gigantiske investeringsvirksomhed Fidelity Investments.

200.000 nye job

I august sidste år kunne Uber efter nye investeringer offentliggøre, at virksomheden var 20 milliarder kr. værd. Her var en af de store investorer Googles investeringsselskab Google Venture, der skød 1,3 milliarder kr. i virksomheden.

Med de nye investeringer, der giver virksomheden en værdi på 103 milliarder kr., er Uber nu mere værd end Mattel, som står bag Barbie. Mattel er vurderet til 73 milliarder kr.

Ifølge Uber selv skaber virksomheden 200.000 nye job hver måned i transportbranchen.

"Med vores vækst og ekspansion har virksomheden udviklet sig fra at være en skrabet Silicon Valley-iværksættervirksomhed til at være en livsstil for millioner af mennesker i byer rundt om i verden," skriver Travis Kalanick, der er Ubers adm. direktør, i et blogindlæg.

Ufine metoder

Virksomheden har tidligere været kritiseret fra flere siden for at bruge ufine metoder. Bl.a. bruger Uber en dynamisk prismodel, hvor prisen på en tur afhænger af, hvor mange der har brug for transport her og nu. Det er derfor flere gange set, at prisen er ottedoblet, som f.eks. under den voldsomme snestorm i USA i vinters og nytårsaften. Her kom minimumsprisen op på knap 550 kr.

Ubers konkurrent Gett, hvor man også kan bestille en vogn gennem en app, har anklaget Uber for at forsøge at stjæle deres medarbejdere. Det har Uber senere beklaget. Derudover anklager Gett Uber for at have bestilt et stort antal ture hos virksomheden for senere at annullere dem, så chaufførerne kørte forgæves.

BRANCHENYT
Læs også