Har store finanshuse gennemskuet det danske aktiemarked?

Meget tyder, at de store udenlandske finanshuse for længst har regnet ud, hvad der kommer til at ske.

Foto: Richard Drew/AP

Opbremsningen i de vestlige økonomier har over de seneste måneder sat de lange obligationsrenter ned i rekordlave niveauer, og forventede pengepolitiske lempelser fra centralbankerne har sendt især aktiemarkederne op i nye rekordniveauer.

Det skriver Økonomisk Ugebrev Ledelse.

- De store internationale finanshuse med base i London og New York har været historisk store nettokøbere i nogle få danske C20-aktier, konstaterer ugebrevet.

Et skridt foran

Ugebrevet har de seneste år på ugentlig basis analyseret handelsmønsteret på det danske aktiemarked.

- De udenlandske finanshuse har historisk haft tendens til at være foran de danske banker, når der gæler om at spotte nye tendenser og konkrete købsmuligheder på aktiemarkedet, skriver ugebrevet.

Usædvanlig uenighed

Den seneste uge har der dog tegnet sig et ekstremt bemærkelsesværdigt handelsmønster, hvor især de store udenlandske finanshuse har gennemført enorme nettokøb i nogle ganske få C20-aktier. Mens de danske banker ifølge ugebrevet har været lige så store nettosælgere.

- Med andre ord har de to aktørgrupper været meget uenige om, hvorvidt det aktuelt er attraktivt at købe de udvalgte C20-aktier, konkluderer ugebrevet, der også vurderer, at de udenlandske finanshuses nettokøb er meget selektivt, da flere af de danske C20-aktier er blevet dumpet af de udenlandske finanshuse.

Her er deres yndlinge

Ugebrevets opgørelse omfatter en uges nettohandel frem til tirsdag i den forgangne uge og viser, at de amerikanske og engelske finanshuse (som er samlet under identiteten "Anonymous" hos Nasdaq OMX) havde gennemført et samlet nettokøb på 432 mio. kr. i Vestas, hvor næststørste nettokøber stod for 11 mio. kr. Nettosælgerne var de dansk- og svenskbaserede finanshuse.

- Samme mønster var der for Pandora, Danske Bank, A.P. Møller-Mærsk og Jyske Bank, oplyser ugebrevet og skønner, at de fem aktier må for tiden betegnes som de udenlandske finanshuses danske yndlinge.

Ugens nettokøb i Pandora var 323 mio. kr., med næststørste nettokøber på 26 mio. kr. De udenlandske finanshuses nettokøb i Danske bank var på 195 mio. kr., og i APM var det på 169 mio. kr. I forhold til sin størrelse var der også overnormalt udenlandsk nettokøb i Jyske Bank på 40 mio. kr.

Tre motiver:

Ugebrevet vurderer, at de massive opkøb i de fem aktier er drevet af tre forhold:

For det første kom der solide regnskaber for første kvartal 2014.

For det andet er der fortsatte opjusteringer i analytikernes kortsigtede konsensusestimater til de kommende tolv måneders overskud.

For det tredje træder den europæiske centralbank markant på speederen med nye pengepolitiske tiltag.

For hovedparten af de øvrige C20-aktier har de udenlandske finanshuse været relativt neutrale.

- Dog med et nettosalg i blandt andet Novo Nordisk, som ikke længere er den lysende stjerne på aktiehimlen, DSV og FLSmidth. For de to sidstnævnte er der tale om meget konjunkturfølsomme aktier, som vil blive hårdt ramt af vigende økonomiske konjunkturer, skriver ugebrevet.

BRANCHENYT
Læs også