Apples nye super-teknologi: Derfor deler Swift vandene

Swift er Apples nye programmerings-sprog, der skal føre til langt bedre iOS-apps. Det er dog ikke alle, der mener, at det er en god idé.

Foto: AP/Evan Vucci
"Det er interaktivt og sjovt at skrive kode, syntaksen er kortfattet og dog udtryksfuld, og apps kører lynende hurtigt."

Sådan lover Apple, at oplevelsen for udviklerne bliver med det nye programmeringssprog, Swift, der blev præsenteret på udviklerkonferencen WWDC.

"Swift er resultatet er den nyeste forskning i programmeringssprog kombineret med årtiers erfaringer med at bygge Apple-platforme," skriver Apple på sin hjemmeside om programmeringssproget.

Blandt de gevinster, Apple mener, at man kan opnå med Swift, er færre fejl og i det hele taget en renere kode, der er lettere at skrive.

Swift blev på WWDC lanceret som beta, og den endelige version af programmeringssproget ventes klart til efteråret.

Allerede nu kører debatten dog rundt omkring blandt udviklerne.

For mens Apples ambition om at gøre det endnu nemmere at udvikle til iOS-platformen opfattes som et positivt projekt, så er der lidt mere delte meninger om selve løsningen: Swift.

Kan det føre til flere amatør-apps?

Skepsissen går blandt andet på, at det bliver så nemt at udvikle apps, at for mange nybegyndere og uerfarne udviklere kan lave apps til App Store - og at kvalitetesniveauet dermed risikerer at falde.

En af skeptikerne er Appster-CTO Martin Halfor, der udtaler til Smartcompany, at Swift vil resultere i en bølge af ringe apps i stil med den, man så, da Microsoft lancerede Visual Basic i 1994.

"Min forudsigelse er, at vi vil få en lignende syndflod af apps med ringe kvalitet, der er udviklet af teenagedrenge på værelset for få dollars i timen," udtaler han.

"Selvom Apple vil gennemgå de fleste af dem for at se, om de skal ind i App Store, så betyder det, at muligheden for at skabe billige og muntre iOS-apps nu er ankommet, fortsætter Martin Halfor i interviewet på Smartcompany med henvisning til, at der nu vil blive en langt større konkurrence om at levere de meget simple apps.

En anden virksomhed, der arbejder med apps, Outware Mobile, ser dog mere positivt på Swift.

"Swift er et spændende skridt fremad, og vores team er allerede begyndt at skrive kode, og at gøre brug af Xcode Playgrounds," lyder det fra chefen fra den virksomhed. ReadWriteWeb skriver at Swift indebærer en kompliceret brobygning mellem det nuværende programmingsprog og de værktøjer, udviklerne kender godt, og så det nye sprog.

Det indebærer blandt andet, at man skal kunne videreudvikle på Objective-C-baserede apps med Swift.

"Tricket her er, at den slags interoperabilitet grundlæggende skal fungere perfekt, hvis Swift skal få succes. Hvis det ikke gør det, skal udviklerne stadig rode med Objektive-C for at få deres apps til at fungere - og det betyder, at man skal følge med udviklingen i to sprog, ikke et. Hvilket ikke er den slags pligter, udviklere plejer at være glade for," skriver Readwriteweb.

Ted Schadler, der er Forrester-analytiker, har fremhævet, at Apple på dette års WWDC lancerede Swift, 4.000 nye API'er, nye test-funktioner, adgang til Touch ID, Siri og sensorerne i Apple-produkterne.

"For at kunne bygge nye, innovative apps har udviklere brug for alle de værktøjer og den support, de kan få. Disse annonceringer afspejler Apples hastige, men stabile, udrulninger af ting, der betyder noget for udviklerne."

Læs også på Computerworld:

Derfor er iOS 8 en kæmpe-nyhed for app-udviklerne

Kan du få iOS 8 - eller er dit Apple-grej forældet?

Her er Apples nyheder:Nu skal iOS og Mac'en for alvor flette fingre

It-giganter bønfalder app-udviklerne:Kom over til os

Denne artikel er leveret af
BRANCHENYT
Læs også