Sydbank: Der er fart over feltet i industrien

Men mangel på arbejdskraft truer opsvinget, advarer økonom Peter Bojsen Jakobsen, Sydbank.

Ifølge Sydbank er tempoet stadig højt i de danske industrivirksomheder.  Foto: Colourbox

Trods et fald i den danske industriproduktion i april på 1,4 pct. fra måneden før, er tempoet ifølge Sydbank fortsat højt i de danske industrivirksomheder.

- På trods af faldet i april er der fortsat fart er over feltet hos de danske industrivirksomheder og det tegner bestemt godt for væksten i dansk økonomi som helhed. Det er nemlig sådan, at når industriproduktionen stiger, forplanter fremgangen sig sidenhen til resten af økonomien. Den seneste tids stærke vækst i industriproduktionen kan derfor være endnu en varsling om, at fremtidsudsigterne ser lysere ud for dansk økonomi, skriver makroøkonom Peter Bojsen Jakobsen fra Sydbank i en kommentar.

Smittende fremgang

Over de sidste tre måneder har de danske industrivirksomheder forøget deres produktion med 3,9 pct. Faldet i april skyldes primært et fald i produktionen af ikke-varige forbrugsgoder på 4,5 pct. Fremgangen - over de seneste tre måneder - skyldes flere forhold, herunder at det er begyndt at gå bedre i den internationale økonomi og navnlig hos de lande, som vi eksporterer meget til.

- Derudover er den seneste tids vækst i industriproduktionen også et udslag af, at det går bedre med de danske industrivirksomheders konkurrenceevne, som grundet lave lønstigninger og højere effektivitet er forbedret betydeligt de seneste år, skriver Peter Bojsen Jakobsen.

Flaskehals truer

Han advarer dog om, at mangel på arbejdskraft i industrien kan sætte en stopper for opsvinget.

- På det seneste har vi set faretruende lav ledighed blandt store dele af industrien. Skal industrivirksomhederne til at sige nej til ordrer, som følge af mangel på arbejdskraft, kan det knuse håbet om et opsving i dansk økonomi, skriver han og konkluderer:

- Samlet set er den stærke udvikling i industriproduktionen et varsel om, at væksten er på vej til dansk økonomi. Det er dog altafgørende at dansk økonomis vækstdynamo - industrien - ikke bliver bremset som følge af mangel på arbejdskraft.

BRANCHENYT
Læs også