Ekspert advarer mod Apples aktiefidus

Med et trylleslag blev prisen på Apple-aktien syv gange mindre.

Nu kan du købe en Apple-aktie for godt 500 kr. Foto: Mark Lennihan/AP

Amerikansk ekspert advarer mod at hoppe om bord i Apples aktier, der ved et kunstgreb mandag morgen fik en væsentlig billigere stykpris.

Apple splittede sine aktier i syv, så en aktie blev handlet for godt 500 kr. stykket, da det amerikanske aktiemarked åbnede.

Typisk laver børsnoterede virksomheder et aktiesplit for at skabe en psykologisk effekt.

"Vi så det samme ved A.P. Møller. Da aktien blev handlet til 70.000 kr. syntes mange, det var dyrt, fordi det er mange penge. Men det siger jo ikke noget om, hvorvidt aktien er dyr eller ej. Det giver bare en psykologisk effekt hos investorerne, når prisen er lavere," siger Nordeas aktiestrateg, Henrik Drusebjerg, til epn.dk.

Fakta
  • Et split er en opdeling af aktier i mindre størrelser. F.eks. kan en aktie splittes i 10, så aktiens pålydende værdi bliver en tiendedel af den oprindelige værdi, og aktionærerne får 10 gange så mange aktier. Tilsvarende vil den “nye” kurs i princippet være en tiendedel af kursen før splittet. Den psykologiske virkning bliver dog ofte, at aktien stiger i værdi lige efter splittet.
Kilde: Dansk Aktionærforening

Ekspert: Dårlig investering

Men kunstgrebet alene bør ikke gøre aktien mere attraktiv.

"En virksomhed, der skærer sine aktier i flere stykker, bliver ikke mere værd, på samme måde som en kage ikke bliver større af at blive skåret i flere stykker. Men den bliver mere spiselig," siger investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet.

Apples fidus ser dog ud til at have haft effekt - aktierne steg med 1,6 pct. den første dag. Men en amerikansk ekspert advarer mod at blive fristet.

"Jeg ville ikke jagte den. Det er det svageste kvartal i kalenderåret, og Apple står foran en produktlancering. Så vi kan se en masse svagheder," siger Colin Gillis, der er senioranalytiker hos en af verdens førende børsmæglere, BGC Partners, til den amerikanske tv-kanal, CNBC.

Apple har aldrig været billigere

Værdien af Apples aktier er næsten 100-doblet siden 2003. Og ifølge Per Hansen betyder det, at potentialet alt andet lige er mindre i dag end dengang.

Men selvom aktienværdien er 100-doblet, mener han, at aktien ikke er for dyr.

"Apple har aldrig været billigere, end den er i dag, for indtjeningen er mere end 100-doblet," siger Per Hansen.

Derfor er det ikke prisen, der skal holde investorerne fra æblefadet. Men andre farer lurer.

"Risikoen består i det pres, konkurrenterne lægger for at komme ind på markedet for smartphones og tablets. Og det bliver sværere for Apple at vokse," siger Per Hansen.

Fordele for pensionsopsparingen

Og uanset hvad er det ikke det nylige aktiesplit, der skal sætte dollartegn i investorernes regnbuehinder.

"Hvis du er langsigtet investor, er der gode muligheder for et fornuftigt afkast. Hvis du er kortsigtet investor og satser på, at aktiesplittet vil gøre, at du bliver rig inden udgangen af 2014, så tror jeg ikke, du allerede nu kan bestille dit næste krydstogt," siger Per Hansen.

I Danmark kan aktiesplit have andre fordele. Hvis du har en pensionsopsparing, gælder nemlig en 20 pct.-regel, der betyder, at maksimalt 20 pct. af dine investeringer må foregå i én aktie.

Har du har 100.000 stående på din opsparing, må du derfor kun købe for 20.000 kr. af den samme aktie. Inden A.P. Møller splittede sine aktier, var det derfor ikke muligt. I dag handles den til under 14.000 kr.

BRANCHENYT
Læs også