Obligationer middag: Dansk rente retter ind

Det danske obligationsmarked retter tirsdag som ventet ind efter små rentestigninger i udlandet første pinsedag.

Renten på det toneangivende, 10-årige danske papir med udløb i 2023 ligger ved middagstid to basispoint højere end fredag i 1,41 pct.

De mest bemærkelsesværdige bevægelser skal imidlertid findes uden for landets grænser, hvor den 10-årige spanske rente er krydset under den tilsvarende amerikanske.

Ser man tilbage til sommeren 2012, da eurokrisen toppede, var den 10-årige spanske rente seks procentpoint - 600 basispoint - højere end den amerikanske statsrente, der var rekord lav.

Men det billede er altså vendt totalt, konstaterer Sydbanks cheføkonom Jacob Graven.

- Investorerne tør derfor nu igen købe statsobligationer fra de sydeuropæiske lande, og behovet for at søge sikker havn i amerikanske statsobligationer er derfor aftaget, fortsætter Jacob Graven.

At den spanske rente nu er kommet ned i 2,57 pct., mens den amerikanske ligger en anelse højere i 2,62 pct., er ikke ensbetydende med, at investorerne nu oplever, at risikoen for en statsbankerot i USA er større end en statsbankerot i Spanien.

Årsagen er derimod, at investorerne øjner, at USA vil opleve en højere økonomisk vækst og inflation i de kommende 10 år end i Spanien, forklarer han. De 10-årige amerikanske og tyske renter er steget i størrelsesordenen 2 basispoint over pinsen, men i Tyskland falder renten tirsdag morgen marginalt.

Fra den makroøkonomiske front skal obligationsmarkedet tirsdag ikke forvente nævneværdige input. Danmarks Statistik har offentliggjort tal for forbrugerpriserne, der lidt overraskende viste et fald i maj med 0,1 pct. i forhold til måneden før. Der var ventet uændrede priser ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News.

På årsbasis var der tale om en vækst på 0,5 pct. Dermed er stigningstakten aftaget, da den måneden forinden var 0,7 pct.

Det amerikanske finansministerium holder i løbet af ugen auktion over statspapirer for 62 mia. dollar, og det store udbud har medvirket til rentestigningen mandag.

Der indledes med salg af tre-årige obligationer for 28 mia. dollar tirsdag, mens 21 mia. dollar af de 10-årige papirer kommer under hammeren onsdag. Ugens auktioner afsluttes torsdag med salg af 13 mia. dollar 30-årige obligationer .

BRANCHENYT
Læs også