Ny milepæl for boligpriserne

Nu stiger priserne i over halvdelen af de danske kommuner.

Godt nyt for boligejere i over halvdelen af landets kommuner. Foto: Michael Hansen

Det danske boligmarked er fortsat i slæbegear med rekordmange boliger til salg. Men der bliver flere og flere lyspunkter, og i maj blev en ny milepæl rundet.

For første gang i flere år, er der nu registreret prisstigninger i over halvdelen af landets kommuner, viser en opgørelse, som Realkredit Danmark har lavet for epn.dk.

I maj lå huspriserne højere end året før i 59 ud af 98 kommuner herhjemme. Det svarer til prisstigninger i cirka 60 pct. af landets kommuner.

Markant fremgang

"En så høj andel har vi ikke været vidne til i perioden fra 2011 og frem til nu, hvor vi har månedlige regionale pristal. For et år siden var der tale om årlige husprisstigninger i 48 kommuner, mens vi for to år siden blot kunne registrere prisstigninger i 10 kommuner," siger cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig, til epn.dk.

Tallene er en understregning af, at boligmarkedet er i bedring, mener han. Men der er fortsat tale om en stabilisering, og den er skrøbelig.

"Der er store regionale forskelle i helbredstilstanden på boligmarkedet. Når det er sagt, synes bedringen på boligmarkedet efterhånden i stigende omfang at vinde indpas rundt omkring i landet," siger Christian Hilligsøe Heinig.

Klar tendens

Han har analyseret de nyeste boligpristal fra Boligsidens markedsindeks, der blev offentliggjort lige op til pinsen, og set nærmere på, hvor mange kommuner der har oplevet prisstigninger på huse det seneste års tid. Der er en vis statistisk usikkerhed, når man sammenligner måned for måned og bruger regionale pristal. Men tendensen er klar.

Priserne stiger i 60 pct. af landets kommuner.

"Det er værd at bide mærke i, at i langt hovedparten af kommunerne er der tale om beskedne prisstigninger. Det siger næsten også sig selv, når huspriserne på landsplan kun er steget med 2,3 pct. det seneste år. Endelig er der et godt stykke vej op til en situation med et opsving på boligmarkedet," understreger Christian Hilligsøe Heinig.

Han sammenligner med perioden før 2006, hvor priserne i en periode slet ikke faldt i nogle af kommunerne.

Godt nyt

Det ændrer dog ikke ved, at det er positivt nyt, at bedringen på boligmarkedet så småt breder sig på tværs af landet, og at fundamentet under den skrøbelige prisstabilisering dermed synes at styrkes."

Der er flere forklaringer på den udvikling. Dansk økonomi har det bedre, og der er kommet flere i arbejde.

"Det har givet anledning til større økonomisk optimisme, og det understøtter danskernes lyst til at købe bolig, som ellers har været mere end afdæmpet gennem de senere år. For det andet har hele landet glæde af historisk lave realkreditrenter, der holder finansieringsudgifterne nede."

En sidste effekt kan være, at prisstigningerne i København breder sig til omegnskommunerne.

"Den effekt skal nok ikke overgøres, men det vil helt automatisk være noget, der løbende vil spille en rolle for potentielle boligkøbere, da de skal afveje, hvor meget ekstra de vil eller kan betale for en bestemt beliggenhed."

Se boligsidens markedsindeks her.

BRANCHENYT
Læs også